Kineski telefoni su ponovo u centru pažnje i špijunskog skandala, ovog puta u Evropi. Ministarstvo odbrane Litvanije je svojim građanima preporučilo da se hitno reše telefona kineskih kompanija i da izbegavaju njihovu kupovinu.

Nacionalni centar za cyber sigurnost ministarstva obrane Litvanije upozorio je ove nedelje da model Xiaomi Mi 10T 5G ima softversku mogućnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova poput “Slobodan Tibet”, “Živela nezavisnost Tajvana”, “Glas Amerike” ili “Pokret za demokratiju”.

Otkriveno je kako je ova mogućnost Xiaomi softvera za telefon Mi10T isključena za regiju Evropske unije, ali da se može uključiti na daljinu u bilo kom trenutku.

Još alarmantnija činjenica je otkriće da je softverski modul koji Xiaomi mobilni sadrži specijalno dizajniran za curenje korisničkih podataka kineskim vlastima.

Kako prenosi IT portal Ars Technica, Xiaomi Mi 10T 5G ima nestandardni internet pretraživač Mi Browser. Njegov modul za Google Analytics može da pristupi istoriji pregledavanja i pretraživanja na uređaju i slati te podatke Xiaomijevim serverima. Taj modul aktivira se automatski pri prvom paljenju ili resetovanja na fabričke postavke.

Drugi problematični modul koji je NCSC pronašao, nazvan Sensor Data, prikuplja statistike o 61 parametru koji se odnosi na aktivnost aplikacija, uključujući vreme aktivacije aplikacije, jezik koji se koristi i slično. Ovi statistički podaci se šalju na Xiaomi servere.

Sistemske aplikacije redovno skidaju i dokument MiAdBlackListConfig gde se nalazi lista od 449 izraza i imena raznih političkih, verskih i društvenih organizacija, koje po potrebi mogu da se blokiraju.

Otkriveno je i kako se u uređaju P40 5G kineske kompanije Huawei nalazi AppGallery kao alternativa za Google Play Store. Neke od aplikacija koje se tako mogu skinuti imaju potencijalni malware. Ipak, ova je dijagnoza mnogo je manje specifična i pouzdana od one za Xiaomijev model, objašnjava Ars Technica.

NCSC nije pronašao nikakve sigurnosne probleme na trećem mobilnom koji je analizirao – OnePlus 8T 5G.

“Naša je preporuka da se kineski mobilni telefoni ne kupuju, kao i da se kupci reše onih koji su već kupljeni u najkraćem razumnom roku”, rekao je zamenik ministra obrane Margiris Abukevickus novinarima.

Predstavnici Huaweija su odbacili navode i precizirali kako njihovi uređaji ne šalju korisničke podatke nikome.

Xiaomi je za CBS naveo da u potpunosti poštuje i štiti zakonska prava svih korisnika i da je usklađen sa GDPR. izvor: index.hr