U većini zatvora u SAD korišćenje interneta je zabranjeno, a mnogi zatvorenici su u njima još od devedesetih godina. Oni zato ne znaju ni šta je internet, ni koje mogućnosti nudi.

Oni su o internetu čuli od prijatelja i članova porodice, na televiziji, radiju i časopisima, ali im je teško da zamisle šta je to.

Novinar BuzzFeeda odlučio je da porazgovara s nekoliko zatvorenika zatvora San Kventin n u Kaliforniji, a jedan od njih internet zamišlja kao "niz stranica koje se u nedogled povezuju s drugim stranicama".

"Znam da na Facebooku možeš pronaći nekoga, ako napiše u koju školu je išao i slično, ali meni to nema smisla. Aplikacije sam video u jednoj emisiji na televiziji, prenose Index i B92. To je taster koji te vodi negde, kao na primer na internet stranicu, samo brže", dodao je.

"Nisam znao da je promenio svet"

Neki zatvorenici su bili deo programa u kom su učili o internetu iz knjiga i prezentacija, ali nikad nisu imali praktičnu nastavu.

"Nikad nisam video internet u zatvoru, a zatvoren sam 1997. godine. CD je tada bio velika stvar. Znao sam da internet nazivaju "superautoputem informacija" s razlogom, ali nisam imao pojma da je društvo njime toliko povezano.

Nisam znao da je toliko veliki i nov, promenio svet. Zamišljao sam aplikaciju kao taster na mobilnom telefonu, ali nisam znao kako on zapravo funkcioniše ni koja je njegova uloga", rekao je Tomi Vinfri, 35-godišnjak koji bi mogao u zatvoru provesti čitav život.

"Ko to sve radi i gde se to sve odvija?"
Horhe Heredija ima 37 godina, a u zatvor je došao 1998. godine.

"Video sam reklame za internet i aplikacije na televiziji, ali nikad nisam obraćao pažnju na njih niti sam im pridavao važnost. Mislio sam da su to samo stranice na kojima se ljudi druže i provode slobodno vreme", objasnio je svoje viđenje interneta i aplikacija.

"Internet sam zamišljao kao beskrajan prostor ispunjen informacijama o svemu na svetu. Zbunjivalo me je pitanje kako se može od jedne informacije tako brzo doći do druge, a nisam znao ni kako bih to opisao", kaže Krisfino Kenjata Leal, 44-godišnjak, koji je u zatvoru 19 godina.

"Jasno mi je da sve teži brzini i mobilnosti, ali često se pitam ko to sve radi i gde se to sve odvija?".

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime