Kako obrisati mail koji je poslat? Moguće je sprečiti da poruka stigne tamo gde ne treba, ali trebalo bi da znate nekoliko stvari, odnosno ograničenja.

Pre svega najvažnije – mail ili poruku ne možete da obrišete posle trenutka kada ode sa vašeg mail servera i primi je mail server kome je namenjena, odnosno bude snimljena u sanduče.

Dakle, u samoj strukturi internet mail protokola postoji prepreka za brisanje poslatih mailova.

Ipak, skoro svi veliki mail servisi imaju trikove i tehnike kojima možete da sebi date određeno vreme da se predomislite i obrišete poruku pre nego što ona zaista ode sa matično servera posle čega ne može ništa da se uradi, odnosno obriše ili povuče.

GMAIL – Kako obrisati mail koji je poslat

Gmail ima opciju koju automatski dodaje svima. Pošto kliknete na Send, u donjem levom uglu će vam se pojaviti Undo opcija. Ukoliko kliknete na njega vratićete se na mail koji onda možete da obrišete, prepravite ili zaista pošaljete.

Dobra stvar je što možete i sami da podesite koliko vremena će vam Gmail dati da se predomislite. Idite na Settings, pa General i Undo Send opciju gde onda odaberite pet, 10, 20 ili 30 sekundi.

Gmail će automatski primeniti podešavanje za vam nalog na računaru i mobilnom telefonu.

Outlook

Kako obrisati mail koji je poslat u Outlooku? Na besplatnom Outlook.com web klijentu imate sličnu opciju. Idite na View all Outlook settings i onda na Compose and reply i odaberite Undo send. Možete da podesite od nula do 10 sekundi. Nula je isključivanje opcije.

Kada pošaljete poruku, ako je opcija aktivirana ma dnu ekrana će se posle slanja pojaviti Undo opcija.

Dekstop verzija Outlooka nema ovu opciju, ali možete da odložite slanje svih poruka koliko želite.

Iz File taba, kliknite Manage Rules & Alerts, pa New Rule. Odaberite Apply rule on messages I send, kliknite Next da puta i Yes. Tu odaberite Defer delivery by a number of minutes i onda upišite koliko minuta želite odlaganje do konačnog slanja.

Apple Mail ili Yahoo nažalost nemaju ove opcije ali možete koristiti treće servise za mailove koji to omogućavaju. Recimo Mailbird za Windows, Spark ili Airmail za MacOS i iOS će vam odraditi posao.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime