Pametni telefon je vaš svakodnevni verni pratilac, gde god da krenete. Čak i ako se na njemu može mnogo toga obaviti, tablet je često zgodniji, i ima svojih prednosti – posebno ako radite u pokretu. Ali, šta je važno pri kupovini, i koji model je pravi za mene i moje potrebe? Pročitajte u nastavku najvažnije savete.

Kriterijumi za kupovinu tablet-računara

Ako kupujete tablet, to znači ulaganje veće sume novca, tako da treba dobro razmisliti pre izbora, kako biste ovaj pametni uređaj koristili što je duže moguće. Pojavljuje se niz pitanja pre nego što se željeni proizvod kupi u najbližoj prodavnici, ili online.

Sledi pregled kriterijuma koji će vas odvesti do pravog modela.

Surf ili igrice? – Ovo je ključno pitanje koje treba postaviti pre nabavke tableta. Ako planirate upotrebu tableta za neke manje zahtevne aktivnosti, njegova oprema ne mora da ispunjava posebno visoke standarde. Kao i kod pametnih telefona, i ostalih uređaja koji su vam potrebni u svakodnevnom životu, u ovom slučaju će biti dovoljni tablet-računari srednjeg ranga. Međutim, sve je potpuno drugačije ukoliko ste strastveni igrač.

  • Prosečni korisnici – Performanse tableta u velikoj meri zavise od instaliranog procesora i memorijskog prostora. Ako vam je uređaj potreban samo za proveravanje e-pošte, surfovanje i gledanje video-zapisa, obratite pažnju na sledeće: da bi sve funkcionisalo glatko, trebalo bi da ima ugrađen najmanje četvorojezgarni procesor. Ako svoj tablet koristite za posao, ne treba ga brzo preopteretiti. Glavna memorija igra odlučujuću ulogu i trebalo bi da bude instalirano najmanje 4GB, po mogućnosti i više. Što se interne memorije tiče, manje ovde nije više, već je suprotno. Što više internog kapaciteta tablet ima, više prostora možete uštedeti.
  • Veliki korisnici i gejmeri – Manje moćni skupovi čipova se brzo suočavaju sa poteškoćama, čim se koriste složene igre ili programi za uređivanje. Ako ste čest korisnik ili igrač, svakako bi trebalo da koristite procesor sa osam ili više jezgara. Po pravilu, ako ugrađeni čip ima više jezgara, on obezbeđuje i bolje performanse. Jaki osmojezgarni procesori su, na primer: serija Ekinos kompanije Samsung, ili Kirin kompanije HiSilicon u Android segmentu.

Faktor displej – Ekran tableta igra centralnu ulogu, jer bi sav sadržaj trebalo da bude prikazan u dobrom kvaliteteu slike. Veličina displeja se prvenstveno bira subjektivno. Brzo se primeti da li ekran ima dobru rezoluciju, čak i kada ga testirate u prodavnici. Ako displej izgleda grubo, ili čak malo sivkasto, radi se o lošoj rezoluciji. Loša rezolucija znači da možete videti pojedinačne piksele. Što je uređaj veći, trebalo bi da raste i rezolucija ekrana. Preporučuju se tableti sa najmanje HD rezolucijom. Ako insistirate na ovom kvalitetu, odaberite Full HD ili Retina ekran.

WLAN ili LTE? – U opisu modela tableta, najčešće stoji WiFi ili LTE. Model sa LTE vezom znači da sa ovim tabletom možete surfovati u pokretu, dok je WLAN namenjen kućnoj ili javnoj bežičnoj vezi. LTE uređaji koriste mobilnu mrežu, baš kao i pametni telefoni, pa su pogodni za ljude koji dosta vremena provode u pokretu, i ne žele da budu vezani za WiFi pristupne tačke. Osobe koje svoj tablet planiraju za kućnu upotrebu, mogu se osloniti na WLAN verziju. Primetna je i razlika u ceni, u korist LTE modela.

Pored navedenih kriterijuma za izbor tablet-računara, mnogima su važni i veličina i težina tableta, naročito ako ćete ga nositi u rancu ili drugom prtljagu. Manji tableti od 7-8 inča, obično su praktični i vrlo lagani. Klasična veličina je 10 ili 11 inča.

Takođe, treba obratiti pažnju i na operativni sistem. Na ovaj faktor dosta utiče pametni telefon koji koristite. Vlasnici iPhone-a češće se odlučuju za iPad, jer je komunikacija između dva uređaja lakša nego sa Android ili Windows tabletom. Isto važi i za korisnike Google Androida, koji se može naći na većini evropskih tableta.

Na kraju, verovatno će presudnu ulogu u izboru tableta imati njegova cena. Tržište nudi zaista veliki izbor, u svim cenovnim rangovima, ali modeli ispod 100 evra najčešće obeshrabruju. Fotografija: Pixabay