Kompanija Apple je krajem prošlog meseca unapredila svoje MacBook Pro Retina računare sa novim Intel-ovim Core i5 i Core i7 procesorima čime je za 10% do 20% ubrzala ove već izuzetno snažne mašine. Osnovni trinaestoinčni model u unapređenom izdanju izjednačio se sa ostalim Retinama po količini raspoložive memorije (sada i on ima 8GB), a ono što je najvažnije Apple je odlučio da sve unapređene MBP Retina računare kupcima širom sveta ponudi po značajno povoljnijim cenama. Hajde da pogledamo zajedno šta to sve novo još donose unapređeni Retina notebook-ovi…

Trinaestice

Kao što smo napomenuli bazni Retina trinaestončni model je doživeo najviše unapređenja jer je pored bržeg procesora (Intel Core i5, 2.6GHz) dobio i dodatnih 4GB radne memorije (ukupno 8GB) što ga je izjednačilo sa ostalim rešenjima u klasi. Isti raspolaže sa 128GB fleš skladišnog prostora i za razliku od svog prethodnika koncipiran je tako da se opciono može lako nadograditi. Naprednija trinaestica poseduje potpuno istu hardversku konstrukciju kao i bazni model, s tim da ima veći skladišni prostor u vidu fleš storidža od 256GB zbog koga je i značajno skuplja. Najnaprednija Retina trinaestica u unapređenoj Apple-ovoj ponudi koristi takođe Intel-ov Core i5 procesor koji je za 200MHz brži (2.8GHz) od onog koji se nalazi u prethodno pomenutim rešenjima i dolazi sa ultra brzim skladišnim prostorom od 512GB koji dodatno ubrzava ovaj računar za nekih 10% do 15%. Inače, sve unapređene Retina trinaestice se po pitanju grafike oslanjaju na Intel-ovu Iris grafiku, dok ugrađena baterija obezbeđuje do 9 sati radi i to pri aktivnoj Wi-Fi konekciji. Retina displeji su preuzeti sa prethodnika i operišu rezolucijom od 2560×1600 piksela, a i žične i bežične konekcije su ostale nepromenjene.

Petnaestice

Za razliku od Retina trinaestica kompanija iz Kupertina u svojoj unapređenoj ponudi Retina računara ima dve petnaestice. Obe su doživele upgrade procesora i to je njihovo suštinsko unapređene. Osnovni model tako sada raspolaže sa četvorojezgarnim Core i7 procesorom na taktu od 2.2GHz, dok snažnija petnaestica ima moćni četvorojezgarni Core i7 procesor na frekvenciji od 2.5GHz. Bazni model poseduje 256GB fleš storidža dok napredniji ima duplo više prostora za smeštaj podataka (512GB). Grafički posmatrano ovo su izuzetno snažne mašine – startna petnaestica se oslanja na snagu Intel Iris Pro GPU-a dok napredniji model pored pomenutog poseduje i diskretni GPU u vidu NVIDIA GeForce GT 750M akceleratora. Za razliku od petnaestica Retina trinaestice imaju nešto kraću autonomiju baterije (8h), ali zato njihovi Retina ekrani operišu neverovatnom rezolucijom od 2880×1800 piksela.

Zaključak

Apple je lansiranjem unapređenjih MacBook Pro Retina računara kupcima ponudio značajno brže računare (već smo napomenuli da se ukupno ubrzanje kreće od 10% do 20% u odnosu na prethodnu generaciju) po prilično povoljnijoj ceni. Ipak, njihova najveća prednost su vrhunski Retina displeji koji daju kristalno jasnu sliku maksimalne detaljnosti kakva se ne može videti ni na jednom drugom notebook-u. Zato obavezno razmislite o unapređenim MacBook Pro Retina računarima garantujemo da ćete se oduševiti njihovim mogućnostima!

Cena (sa PDV-om): od 116.390,00 dinara

Kontakt: Apcom

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime