Uvek kada se pomene iWork paket prvo na šta se pomisli je kancelarijski skup alata kreiran za brzo i lako obavljanje svakodnevnih poslova, što zapravo on u biti i jeste, ali posmatrano iz nekih drugi uglova iWork je definitvno mnogo više od toga. Idealan je na primer za studente, prezentere i novinare, ali i edukacioni kadar i vođenje poslovnih knjiga. Ovaj paket isto čini skup od tri aplikacije (Pages, Numbers i Keynote) koje suštinski gledano osim blažeg “face lifting-a” i podrške za 64-bitne instrukcije ne donose ništa posebno novo i revolucionarno, ali to je nekako bilo i za očekivati pošto je Apple iWork paket govotovo do savršenstva doveo u svojoj verziji za 2011-tu godinu.

Pages 2013

Pages je pored Word-a imao mnogo težak zadatak da nađe put do korisnika, ali kako se razvijao i donosio veliki broj opcija, tako se sve veći broj Mac konzumenata rado odlučivao za njegovo korišćenje. U svom poslednjem izdanju (Pages 2013) ovaj program nudi mnogo jednostavniji unos grafičkih elemenata i fotografija u tekstualne dokumente, kao i njihovo brzo editovanje na samim tekstualnim stranicama ako je to potrebno. U okviru novog Pages-a nalaze se i takozvani kreativni alati sa kojima je moguće postići atraktivniji izgled tekstualnih fajlova.
Što se tiče brzine izvršavanja operacija na novom Pages-u ona je rapidno porasla sa dolaskom pune podrške za 64-bitnu arhitekturu, ali naravno to se ne odnosi na klasično kuckanje tekstove, već na rad sa grafičkim, slikovnim i video elementima unutar stranica programa. I To bi u nekim kratkim crtama bio novi Pages.

Numbers 2013

Ne postoji kancelarijski radnik koga glava ne zaboli od samog pomena reči tabele, ali sa novom Numbers aplikacijom glavoboljama nema mesta, pošto rad sa tabelama i tabelarnim oblicima nikada nije bio lakši i jednostavniji. Unos informacija sa novom Numbers aplikacijom maksimalno je pojednostavljen, a pravljenje grafikona i raspršujućih pita gotovo je iz samo jednog klika. Pored toga Numbers u svom zadnjem izdanju donosi i set kreativnih alata namenjenih lepšem vizuelnom identitetu tabela što puno može da znači ukoliko se javi potreba da se neka tabela pozove u prezentacione namene.

Kao i kod novog Pages-a, tako i kod Numbers 2013 aplikacije 64-bitne instrukcije imaju značajnu ulogu bar kada je izvršavanje kompleksnih naredbi upitanju i kada se vrši unos složenijih elemenata u tabele. Nikako ne smemo da zaboravimo i činjenicu da novi Pages ima blago redizajnirano okruženje sa radnim panelima izvedenim sa leve i desne strane – kao kod Photoshopa.

Keynote 2013

Došli smo i do samog kraja priče o iWork 2013 paketu, a na kraju ostaje još da vam u nekoliko rečenica predstavimo novi Keynote program (Keynote 2013). Reč je o aplikaciji namenjenoj za kreiranje prezentacija, koja je najčešće i korišćena od svih iWork programa, a ista u svom poslednjem izdanju omogućava brže, lakše i jednostavnije pravljenje svih vrsta preznetacija. Sada je moguće iz samo jednog klika uneti grafikone i tabele u prezentacije, ali i najrazličitiji video sadržaj, kao i multimedijalne datoteke. Sa kretivnim dodacima koji dolaze u novi Keynote prezentacije dobijaju na blistavosti i većoj atraktivnosti, što posebno lepo izgleda ako se projektuju sa nekog projektora visoke rezolucije.
Zbog kompleksnosti 64-bitne instrukcije maksimalno dolaze do izražaja kod novog Keynote programa, posebno kada se u prezentacije uvode složeniji grafikoni i video sadržaj u visokim rezolucijama. Ipak, ono gde novi Keynote ne može mnogo da pomogne je kreativnost, ona i dalje ostaje na korisniku, ali može da sugerira dobar templejt iz svoje ogromne baze.

Kontakt:
Apcom
Apple

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime