Sada je i zvanično potvrđena odluka EU: Od 2024. svi uređaji, poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za video igre, slušalica, moraće da imaju ulaz USB-C tipa.

Veće Evropske unije dalo je u ponedeljak konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za telefone i ostale elektronske uređaje od 2024. godine.

Više neće biti potrebno kupovanje punjača svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedeće novac i vreme i doprineće smanjenju elektronskog otpada, izjavio je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, čija zemlja trenutačno predsedava Većem Evropske unije.

Direktiva o jedinstvenom punjaču uvodi USB-C kao standardni ulaz za punjenje elektronskih uređaja u Evropskoj uniji. Od 2024. svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za video igre, slušalica moraće da imaju ulaz tipa USB-C, što znači da će svi moći da se pune istim punjačem.

Kako bi potrošači tačno znali što kupuju, direktivom se uvodi piktogram na kojem je naznačeno da li se s novim uređajem nudi i punjač, kao i oznaku na kojoj je navedena efikasnost punjenja.

Direktiva bi ovih dana trebalo da bude objavljena u Službenom listu Evropske unije, a stupa na snagu 20 dana nakon te objave. Nova pravila počeće da se primjenjuju 24 meseca nakon njihovog stupanja na snagu.

Osim toga, 40 meseci nakon stupanja na snagu direktive, ta nova pravila primenjivaće se na sve prenosive računare, koji će takođe moći da se pune jedinstvenim punjačem.

Direktivom se takođe potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjujee količina elektronskog otpada povezanog s proizvodnjom, prevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive proceniti da li bi takva odvojena prodaja trebalo da postane obvezna.

Iako bežično punjenje postaje sve popularnije, ono još nije usklađeno među svim uređajima. Kako bi ta tehnologija postala dostupnija za što više uređaja, Komisija će na osnovu tehnološkog razvoja raditi na ujednačavanju bežičnog punjenja za elektronske uređaje i interoperabilnosti. izvor: b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime