Kompanija Apple je polovinom meseca oktobra (još uvek) tekuće godine predstavila novi iPad Air 2 tablet koji se vizuelno jako malo razlikuje od svog prethodnika, međutim od istog je značajno tanji (6.1 mm) i prilično lakši (437 grama – Wi-Fi verzije Air 2 tableta), ali i daleko brži i grafički superiorniji što ga svrstava u kategoriju vrhunskih multimedijalnih rešenja.

Pored dobre zabave iPad Air 2 tablet se odlično snalazi i sa najrazličitijim poslovnim zadacima, fantastičan je i kao tablet za surfovanje internetom, a u ovom momentu predstavlja i jedan od najbezbednijih – prvenstveno zahvaljujući OS X 8.1 platformi koja donosi niz naprednih bezbedonosnih mogućnosti i general preko 250 novih funkcija u odnosu na prethodnu. Jednostavnije rečeno iPad Air 2 ide korak dalje u odnosu na prvi Air nudeći kupcima značajno bolje radne performanse i daleko viši nivo komfora uz najviši mogući nivo bezbednosti i skup sjajnih aplikacija.

Apple novi iPad Air 2 tablet proizvodi u verzijama (kombinacijama) sa Wi-Fi i Wi-Fi i Cellular adapterima i sa fleš skladišnim prostorima od 16GB, 64GB i 128GB. Na tržištu se može naći u tri boje (Silver, Gold, Space Gray), a hardverski posmatrano (osim skladišnog  kapaciteta) između njih nema nikakvih razlika. Osnovu novog Air 2 tableta čini 64-bitni A8X procesor kome u radu pomaže M8 koprocesor zadužen za sinhronizaciju ugrađenih senzora čime se značajno rasterećuje CPU. Zbog ovakvog poteza većina aplikacija se startuje gotovo trenutno, što isto možemo reći i za igrice i kompleksnije grafičke programe.

Kada smo već pomenuli igrice da kažemo da Air 2 tablet donosi do 50% bolje grafičke performanse u odnosu na prvi model što u kombinaciji sa vrhunskim Retina displejom itekako ima smisla i razlika se oseti već na prvo druženje. Inače, Retina ekran je preuzet sa prvog Air modela i ima istu radnu rezoluciju (2048×1536 piksela), međutim koristi naprednije LED pozadinsko osvetljenje koje doprinosi lepšem prikazu slike i značajno utiče na bolju autonomiju baterije – 9 do 10 radnih časova sa aktivnom Wi-Fi konekcijom.

Novi iPad Air 2 pored boljeg procesora i grafike poseduje i napredniju prednju kamericu (1.2MP), kao i zadnju (8MP) koja ima autofokus i može da fotografiše i snima u Full HD rezolucijama. Takođe, iPad Air 2 je opremljen i sa čitačem otiska prstiju u cilju što veće bezbednosti, kao i poslednjom generacijom Bluetooth i Wi-Fi adaptera. Što se tiče finalne izrade ona nije mogla biti bolja, mada iskreni da budemo to smo i očekivali od proizvođača iz Kuprtina. Jedino što nam pomalo smeta je nemogućnost opcionog proširenja skladišnog prostora o kojoj Apple uopšte i ne razmatra. Zamerku imamo i na nešto viši stepen zagrevanja koji je najverovatnije nastao kao posledica jako tankog kućišta, ali to generalno ne utiče na rad tableta i isti se nakon kraćeg vremenskog perioda ohladi na prihvatljiv nivo.
Sve u svemu iPad Air 2 je jedan ozbiljan tablet računar koji je zbog visokih radnih karaktersitika sa punim pravom proglašen tabletom godine. Nama se on ipak mnogo više sviđa zbog fantastično zaukružene celine i kompletnog eko sistema koji za sada nudi samo Apple, što je naverovatnije i glavni razlog zbog čega ovaj tablet obara rekorde u prodaji. Ako imate minimum 65.000,00 dinara i planirate da sa njima pazarite neki cool tablet iPad Air 2 je apsolutno jedina prava i razumna kupovina (za te pere) koja će vam doneti i radost i uživanje.

Cena (sa PDV-om): 65.590,00 dinara
Kontakt: Apcom

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime