Internet nasilje nad maloletnicima se dramatično povećava. Prošle godine nasilje je skočilo za 50% nad mladima od 15 do 17 godina.

Povećanje je uglavnom povezano sa eksplozijom dva fenomena, iznuđivanjem novca, pretnjama ili šrenjem seksualnog sadržaja bez pristanka, piše figaro.fr.

Ističe se da su nastavniici upozorili da se na virtuelnim časovima pojavljuju uvredljive poruke, pornografski sadržaji protiv kojih nisu mogli da se bore.

Porast seksualnog zlostavljanja dece na mreži poraslo je u čitavom svetu u vreme pandemije.

Tako je recimo, u Australiji savezna policija primila više od 21.000 prijava seksualnog zlostavljanja dece do kraja juna, što je za 7000 više nego prethodne godine.

Zatvorenost dece u kućama gde su deca često sama ili su roditeji zauzeti radom od kuće pa ne stižu da kontrolišu šta deca rade na mreži pogoduje seksualnom iskorišćavanju dece na mreži.

Stručnjaci upozoravaju da roditelji moraju da budu mnogo aktivniji, da kontrolišu šta deca rade na mreži jer vrlo lako mogu postati žrtve. Napominje se da često predatori razgovaraju sa decom koristeći aplikacije koje su popularne među mladima poput platformi za igre sa ugrađenom razmenom poruka. Pretvaraju se da su mladi, da su poznati na bilo koji način a mladi to ne prepoznaju.

U Srbiji digitano nasilje se može prijaviti na besplatan broj 19833.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime