Instagram za decu se razvija i sve je izvesnije da Facebook želi da napravi verziju Instagrama za maloletne. Upotreba ove društvene mreže je zvanično zabranjena mlađima od 13 godina ali mnogi daju lažne datume i godine rođenja, pa eto njih na Instagramu.

U Francuskoj su dve trećine dece mlađe od 13 godina prijavila korišćenje Instagrama u novembru 2019. godine, piše lefigaro.fr. Zato iz kompanije Facebook kažu da se radi na projektu stvaranja verzije Instagrama u kojoj bi roditelji imali kontrolu.

Mnogi izražavaju bojazan da li je zaista potrebno omogućiti deci pristup ovoj mreži zbog neprimerenih sastanaka ili rizika uznemiravanja. Smatra se da je mreža još uvek nebezbedna i da nema alata pomoću kojih bi se kontrolisala na pravi način.

Facebook je doduše još 2017. godine lansirao verziju za decu od 6 do 12 godina sa ograničenom funcionalnošću i kontrolom liste kontakata. Ističe se i da Instagram jača svoje mere za zaštitu dece od 13 do 17 godina ograničavanjem interakcije između maloletnika i odraslih osoba koje ne poznaju.

Sada su četrdeset američkih država poslali zahtev da Mark Zuckerberg odustane od stvaranja verzije Instagrama za decu do 13 godina.

Za predstavnike četrdeset američkih država upotreba društvenih mreža može biti štetna po mentalno zdravlje i dobrobit dece koja ne mogu da se nose sa rizicima. Navode se rizici od depresije, samoubilačkih poriva, poremećaja ishrane. Na kraju se zaključuje da Facebook ne zna kako da zaštiti bezbednost i privatni život maloletnika, uprkos onome što vrde.

Iz Instagrama odgoaraju da je projekat u povoju i da će sarađivati sa stručnjacima kako bi se deca zaštitila.