Tehničari kompanije Huawei pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše Vol strit žurnal.

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli “upadu” u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima.

Medij navodi visoke bezbednosne zvaničnike iz dve zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji prodaje opremu za nadzor i obezbeđenje afričkim vladama, osim dominantne telekomunikacijske mreže na kontinentu.

Vol strit piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društvenih mreža.

Zvaničnici obe zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i Huawejevim inženjerima. U istrazi Vol strit žurnala nema dokaza da je i Peking špijunirao ili odobrio akcije.

Huawei je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za Vol strit žurnal.

“Huawei odbacuje ove u celosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da Huawei i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo”, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da politika poslovanja komapanjie zabranjuje bilo kom zaposlenom da preduzima aktivnosti koje bi ugrozile korisničke podatke i privatnost ili prekršili zakone. izvor: b92, vol strit žurnal

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime