Na test nam je stigla veoma posebna prenosna mašina čuvene kompanije HP, brendirana i nazvana po čuvenoj kompaniji Beats Audio. Na ovaj način, HP proslavlja pet godina saradnje sa ovom poznatom kompanijom. Beats Special Edition ne može lako da se svrsta ni u jednu od poznatih proizvodnih grupa. Beats SE ne podseća na ProBook, ali ni na EliteBook, a svakako nije reč ni o nižoj, Pavilion seriji. Vizuelno najsličniji Envy modelima, model sa testaje od istih manje diskretan i sasvim sigurno je namenjen mlađim kupcima. Iako su Envy računari obično uvek načinjeni od metala, podgrupa Envy Touchsmart pripada nešto nižem cenovnom rangu i takođe je izrađena od plastičnih materijala, pa se tako možda može reći da je i Beats SE jedna od podvarijanti Envy serije, iako zvanično to nije slučaj.

HP Beats Special Edition (konkretno model HP Beats Special Edition 15-p010nm) je u potpunosti načinjen od plastike, tu uključujući gornji poklopac, donju stranu, te čitavo kućište računara, koje je doduše iznutra konstrukcijski ojačano metalnim ulošcima, kako bi ceo računar mogao da prođe rigorozne fizičke i temperaturne stres testove kroz koje prolaze i ProBook i EliteBook modeli. Karakteriše ga fantastičan dizajn i izuzetna završna obrada, ali se ne može reći da je reč o super-robusnom i izdržljivom računaru. Ipak, nema osećaja plastičnosti, ali svakako uživo ne izgleda toliko impresivno kao što bi se po slikama moglo zaključiti. Crno-siva nijansa odlično ide uz crvenu sa malo primesa narandžaste, a ova kombinacija mu daje notu agresivnosti koju poseduju “gaming” modeli iako se radi o pitomijem pedigreu, bar po hardveru koji se nalazi unutar njega. Izabrane boje, takođe, odgovaraju onima prepoznatljivim za Beats Audio.

Dimenzije HP Beats Special Edition 15-p010nm računara sa ekranom dijagonale od 15.6 inča su 384x260x25 mm, a masa solidnih 2.6 kilograma. Svi konektori su na očekivanim pozicijama, uključujući HDMI, audio džek, jedan USB 2.0 i dva USB 3.0 porta, RJ-45 odnosno LAN konektor i čitač SDxx kartica. Wireless komunikacija se sastoji od već poznatih Wi-Fi 802.11n, a tu je i Bluetooth 4.0. Pošto se ne radi o ultrabook računaru, prisutan je i DVD-RW optički drajv, mada bismo mi više voleli da je računar tanji za desetak milimetara, čak i po cenu toga da optika izostane. Ono što se odmah može primetiti, jeste ugodno prostran tačped koji je “clickpad” tipa, a na kome je naslikan “b” (beats audio) logo. Osim toga, čitav računar je u “beats” brendingu, a čak je i tradicionalno plavi HP logo promenio boju u crvenu! HP se potrudio da Beats SE model koji smo testirali izgleda više nego pristojno i da, bez obzira na klasu kojoj pripada, ima kvalitetnu i izdržljivu konstrukciju, posebno ojačanu unutar kućišta, ali i rigorozno testiranu, poput ProBook i EliteBook modela.

Estetski identitet Envy klase je tu – “chiclet” tastatura i blago ulegnuće koje formira okvir, kao i uniformna staklena površina preko ekrana. Raspored tastera je prilično dobar, rekli bismo čak i idealan, da nije klasičnog propusta sa gornjim i donjim kursorskim tasterima koji su skraćeni na pola. Da nisu, verujemo da bi ostatak idealnog rasporeda bio narušen, ili bi to pak bio slučaj sa i dalje fenomenalnim dizajnom radnog dela računara.Tastatura je slična onoj kod novijih Envy modela, kvalitetna, sa ugodnim klik mehanizmom i tek primetnim ugibanjem na centralnom delu. Ugrađeni LCD ekran je možda jedna od najsvetlijih tačakatestirane konfiguracije. Radi se o matrici koja podržava Full HD rezoluciju i, iako se radi oTN-Film panelu, isti karakterišu sasvim dobri vidljivi uglovi i gotovo odlična dinamika boja, kao i solidan broj vidljivih detalja u tamnijim i svetlijim nijansama sive.

Ostaje mali žal za nešto boljom IPS LCD matricom, ali bar je rezolucija bolja od one koju smo očekivali. U ponudi je i verzija ovog računara sa senzorom za dodir preko samog ekrana, i u tom slučaju, HP ugrađuje AH-IPS matricu. Osim toga, napomenućemo i to da je je Web kamera mogla da bude i bolja, jer je bazirana na starom CMOS senzoru bez back-side iluminacije, koja ima svega 0.3 megapiksela, što nije za pohvalu – kamera u današnje vreme, čak i na laptopu, nikako nije zanemarljiva stvar. Kada je zvuk koji reprodukuje ovaj računar u pitanju, iako smo očekivali mnogo jer se model reklamira kao primerak sa 2.1 sistemom koji je potpisao, logično, Beats Audio, dobra stvar je da su ta očekivanja ispunjena. Zvučnici su sakriveni ispod tastature, dok je niskotonac sa donje strane. Izobličenja nema, ali nemojte očekivati da ćete moći zvukom da popunite čitavu sobu ili da će ovo zameniti neki ozbiljniji audio uređaj.

HP Beats Audio Special Edition se može poručiti u različitim konfiguracijama, uključujući i modele sa Intel Core i3 i Core i7 procesorima i NVIDIA GeForce grafikom, a mi smo testirali onu baziranu na AMD A8-5545M “Richland” platformi, koja se sastoji od mobilnog, niskonaponskog, četvorojezgarnog procesora (na 1.7 do 2.7 GHz), kao i Radeon HD 8510G DirectX 11.1 video i 3D akceleratora i memorijskog kontrolera za DDR3(L)-1333 MHz memoriju. HP Beats Special Edition 15-p010nm stiže sa SSD-om od 120GB i sasvim solidnom baerijom koja nudi radnu autonomiju od 2h do 2.5h – nije impresivno, ali je zadovoljavajuće.

U realnom radu se pokazalo da HP Beats Special Edition 15-p010nm radi prilično tiho i „hladno“, kao i da je veoma živahan zahvaljujući ugrađenom SSD-u. Autonomija nije loša, ali smo često viđali i bolje, dok u većini ostalih operacija možete očekivati više nego korektan rad i igranje 3D igara do rezolucija 1024 x 600 ili 1280 x 720 uz srednji nivo detalja. Moramo napomenuti da ova mašina nije namenjena igračima niti fotografima ili grafičkim profesionalcima, već se radi o multimedijalnoj mašini, a ona se kao takva pokazala izuzetno dobro. HP Beats Special Edition 15-p010nm od nas dobija i zvaničnu preporuku. To je računar veoma dopadljog i atraktivnog dizajna, moderan kako spolja, tako i iznutra, a njegova cena je prilično umerena…

Cena (sa PDV-om): 71.990,00 dinara
Kontakt: AMD

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime