Organska materija otkrivena je u atmosferi planete veličine Jupitera koja kruži oko zvezde udaljene 63 svetlosne godine u sazvežđu Lisičica (latinski Vulpecula).

Planeta HD 189733b se nalazi previše blizu svojoj zvezdi da bi se na njoj razvio život kakav poznajemo.

Naučni institut svemirskog teleskopa u Baltimoru, koji koordinira korišćenje Habla, objavio je da je otkriće rezultat posmatranja svemira u maju.

Mark Swain iz NASA-inog istraživačkog centra JPL (Jet Propulsion Laboratory) iz Kalifornije koji je predvodio tim zaslužan za otkriće opisao je taj rad kao “probu za buduće potrage za životom na gostoljubljivijim planetama”. Swain je glavni autor teksta objavljenog u četvrtak u časopisu Nature.

S druge strane, Sara Seager sa istraživačkog univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology) koja nije učestvovala u projektu smatra da će pronalaženje organskih molekula na drugim planetama nalik Zemlji biti mnogo teže.

Metan je važan, jedan je od četiri molekula koje astronomi traže, zajedno s vodom, ugljen dioksidom i kiseonikom, ali uglavnom kao nusprodukt života, što na planeti o kojoj je reč nije slučaj, rekao je astronom s Carnegie Institution for Science iz Washingtona Alan Boss.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime