Pametne vage nisu nikakva novina na tržištu šta više u svetu egzistiraju već više od nekoliko godina i veoma su popularne kod sportista, rekreativaca i osoba koje pate od viška kilograma. Na domaćem tržištu nema ih puno, svega par zapravo, među kojima se po svojim funkcijama posebno izdvaja Aria kompanije Fitbit. Vaga integriše traker i brojne senzore koji kada se sinhroniziju sa Android ili iOS aplikacijama daju jednu veoma preglednu i jasnu sliku aktivnosti korisnika, kao i pravac u kom se treba ići kako bi se došlo do željene težine. Pogledajmo detaljnije o kakvom proizvodu je zapravo reč.

Vizuelno gledano Aria se ne razlikuje previše od klasične digitalne vage, međutim ono što je čini drugačijom jeste skup senzora i treker koji joj omogućavaju da pospeši zdraviji pogled na život kod korisnika koji imaju problema sa viškom kilograma ili da sportistima i rekreativcima omogući detaljan uvid u potrošnju kalorija, kao i u sve dnevne aktivnosti. Proizvođač je preporučuje u kombinaciji sa Flex, Charge i drugim svojim narukvicama, ali i bez njih Aria je kompletan Fitness and Health proizvod, čak i mnogo više od toga.

Kao što smo konstatovali Aria se fizički ne razlikuje previše od bilo koje druge digitalne vage – tu je isti (moderan) oblik već viđen na velikom broju vaga, ekran, čak se i u pogledu izrade ne razlikuje od kvalitetnijih rešenja, s tim što poseduje ojačanu staklenu površinu u teget crnom finišu i beloj boji. Teži 1.8 kilograma i što je jako važno za pokretanje koristi 4 AA baterije koje startuju sistem tek kada se stane na vagu. Autonomiju baterija nismo uspeli da saznamo, ali obzirom da energiju daju tek kada se stane na vagu sigurni smo da traju dugo. Za bežičnu interakciju sa Android i iOS uređajima brine se Wireless konekcija i kako smo videli u radu veoma brzo i lako se sinhronizuje sa aplikacijama.

E sada ono glavno – za razliku od obične digitalne vage koja meri najčešće samo težinu, Fitbit Aria analizira i BMI indeks korisnika, procenat telesne masti i brojne druge karakteristike, što su veoma korisni podaci pogotovo za gojazne osobe i sportiste. Važno je napomenuti da prilikom merenja BMI indeksa vaga kroz telo šalje malu količinu elektriciteta pa proizvođač savetuje da osobe sa ugrađenim pesmejkerom ovu opciju ne koriste. Aria se u zavisnosti od potreba može pretvoriti i u personalnog Fitness trenera, kao i u vrlo brižnog savetnika u borbi protiv prekomerne težine.

Inače, ono što se nama posebno dopada je prateća aplikacija koja je razvijena za sve tri vodeće mobilne platforme (Android, iOS i Windows Phone). Ona pratiti napredak i promene, uz izuzetno atraktivan prikaz parametara, otključavanje i dodeljivanje bedževa (kao priznanja za postignuto), što je jednostavna motivacija koja će sigurno izmamiti osmeh na licu bar onim korisnicima koji kubure sa kilažom. Suma sumarum Aria je jedna veoma dobro osmišljena vaga koja u poređenju sa sličnim rešenjima nudi značajno više funkcija. Na domaćem tržištu ona je trenutno jedini izbor koji ima smisla pazariti pogotovo ako je osoba koja je kupuje ozbiljan sportista ili neko ko se bori sa viškom kilograma.

Cena (sa PDV-om): 16.090,00 dinara
Kontakt: Apcom