Pored fantastičnih novih jedanaestoinčnih MacBook Air računara kompanija Apple u svojoj ponudi ima i nove trinaestoinčne Air mašine koje se od manjih rešenja razlikuju u veličini ekrana (13.3 inča), boljoj radnoj autonomiji baterije i prisustvu SD čitača memorijskih kartica. Kao i MacBook Air jedanaestice, tako i trinaestice krasi izrada od jednog komada aluminijuma zahvaljujući kom izgledaju veoma atraktivno, ali se i daleko bolje hlade pošto je aluminijum odličan provodnik toplote. U pogledu konektivnosti se takođe ne razlikuju od svoje manje braće, što znači da pored dva USB 3.0 porta i jednog Thunderbolt izlaza poseduju i Bluetooth i Wireless adaptere poslednje generacije. Mi posebno skrećemo pažnju na činjenicu da umesto starog Wi-Fi IEEE 802.11n standarda svi novi Air računari (samim tim i trinaestoinčni modeli) dolaze sa Wi-Fi IEEE 802.11ac adapterom koji nudi tri puta brži prenos podataka – fantastično, zar ne?

Hardverska konstrukcija je posebna priča novih trinaestoinčnih MacBook Air računara. Konekretno osnovu svih trinaestica čini dvojezgarni Core i5 procesor (1.3GHz – inicijalni takt, 2.6GHz – Turbo mod) koji ne samo što donosi sjajne brzinske performanse već je i energetski izuzetno efikasan. Njemu u radu pomaže 4GB radne memorije i fleš storidži kapaciteta 128GB i 256GB od kojih dosta zavise krajnje performanse ovih notebook-ova. To ističimo zbog toga što se u slučaju većih kapaciteta fleš storidža može dobiti i do 15% na ubrzanju. Inače, zanimljivo je da je hardverska konstrukcija podložna promenama, odnosno da se mogu naručiti novi MacBook Air trinaestoinčni računari sa više memorije (maksimalno 8GB), boljim procesorom (dvojezgarni Core i7) i većim kapacitetom SSD-a, s tim da to Apple dodatno i veoma skupo naplaćuje.

Logično, glavna prednost novih trinaestoinčnih MacBook Air računara su vrhunski ekrani dijagonale 13.3 inča. Njihova operativna rezolucija je podešena na 1440×900 piksela, što je izuzetno visoka rezolucija za notebook mašine ove dijagonale. Međutim, to nije sve – slika koju daju isti je savršena. Boje na njima su kao iz prirode da su uzete, dok je detaljnost na najvišem mogućem nivou. Upravo zbog toga Apple ove mašine reklamira kao vrhunska rešenja za gledanje HD filmova, uživanje u multimediji visoke definicije i obavljanje zahtevnijih grafičkih poslova. Naravno, nisu samo displeji oni koji su u ovom slučaju glavni za besprekorni kvalitet slike već i veoma dobra grafika koju u slučaju trinaestoinčnih MacBook Air 2013 računara potpisuje takođe Intel. Konkretno, radi se o HD 5000 grafici koja nudi dosta bolje grafičke performanse u odnosu na HD 4000 GPU čije performanse smo “okusili” kod prethodne generacije Air notebook-ova.

Za kraj priče o novim MacBook Air trinaesticama ostavili smo još jedan njihov veliki adut – baterije. Iste donose impresivnih 12 radnih časova, a ukoliko se osvetljenje ekrana smanji za 30% može se dobiti i celodnevno uživanje. Sada ćete verovatno reći da je sve što smo rekli zaista super, ali da je cena ovih mašina previsoka, međtim nije tako, pogotovo ako se uzme u obzir da se ovi računari isporučuju sa vrhunskom OS X platformom i velikim brojem korisnih i maksimalno upotrebljivih programa.

Cena (sa PDV-om): od 128.990,00 dinara
Kontakt: Apcom

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime