Koliko puta vam se desilo da dobijete ili pošaljete članak koji je star nekoliko nedelja ili meseci. I onda vam se prijatelji ili kolege izvinjavaju a i vi njima.

Sada je kraj zastarelim sadržajima. Bar u teoriji.

Kako je najavio na svom blogu John Hegeman potpredsednik za Feed and Stories u Facebooku uvodi se nova aplikacija koja će pokazivati da li je sadržaj star više od tri meseca.

On je rekao da je veoma važno da ljudi znaju vreme objavljivanja jer će im to pored ostalog, omogućiti da odluče da li će nešto čitati, verovati tome ili deliti na Facebooku dalje.

Prema pisanju Popular Information mrežom često kruže priče koje su veoma stare a tako su prenete da izgleda kao da su se desile juče. Obično su to priče koje uživaju u zastrašivanju ljudi, objavljivanju nekih strašnih priča.

Zbog toga je Facebook na meti kritika.

U aprilu ove godine oko 40% zahteva je tražilo da se provere činjenice u vezi sa pisanjem o covidu 19, piše Politico. Međutim Facebook nije učinio ništa iako je znao da su objave lažne. One su objavljene 1,7 miliona puta na šest jezika.

Konstatovano je da Facebook širi dezinformacije brže od bilo kog drugog sajta a postalvja se i pitanje koliki prihod ostvaruje od oglasa koje privlači lažnim vestima, piše Nature.com.

Nova funkcija će pomoći u smanjenju objavljivanja zastareliih tekstova, ali to neće biti dovoljno. Preporučuje se i korisnicima da provere daturm objavljivanja nekog teksta pre nego što ga podele dalje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime