Facebook i Instagram blokiraju poruke tinejdžerima u cilju zaštite mladih. Meta je još 2021. zabranila odraslima na Instagramu da mogu da šalju poruke korisnicima mlađim od 18 godina koji ih ne prate.

A sada proširuje to pravilo kako bi zaštitili mlađe tinejdžere od potencijalno neželjenog kontakta na internetu.

Tao korisnici mlađi od 18 godina više ne mogu da primaju poruke od nepoznatih osoba, odnosno onih koje ne prate, čak i ako ih šalju drugi tinejdžeri.

Ova nova bezbednosna mera primenjuje se i na Instagramu i na Messanger na kome će mladi korisnici moći da primaju poruke samo od svojih Facebook prijatelja ili ljudi u njihovim telefonskim kontaktima.

Pošto je ovo podešavanje podrazumevano tinejdžeri koji imaju naloge pod roditeljskim nadzorom moraće da dobiju njihovo odobrenje za izmene,

„Želimo da tinejdžeri imaju bezbedna iskustva koja odgovaraju uzrastu na našim aplikacijama“, navodi Meta.

Takođe, Meta je najavila ranije ovog meseca da će sktivati sadržaje koji se odnose na samopovređivanje, eksplicitno nasilje, poremećaje u ishrani i druge štetne teme. Ako je korisnik mlađi od 16 godina, neće videti postove sa tim temama u svojim fidovima.

Ovo je posledica tužbe koje su podnele 33 države koje optužuju kompaniju da aktivno cilja decu mlađu od 13 godina potencijalno problematičnih sadržajima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime