Tajna studija koju je sprovela društvena mreža Facebook uključila je manipulaciju news feeda kod više hiljada korisnika, a predstavljena je izveštajem objavljenom u žurnalu " Proceedings of the National Academy of Science" (PNAS), prenosi B92.
 
Facebook je navodno sproveo istraživanje u trajanju od jedne nedelje (od 11. do 18. januara 2012.) kako bi analizirao "emocionalnu zarazu" korisnika, ili tendencije koje postoje u grupi pojedinaca koji su međusobno emotivno povezani. 
 
Eksperiment je podrazumevao analizu news feeda gotovo 70.000 korisnika s engleskog govornog područja. 
 
Tokom ispitivanja, istraživači su menjali sastav news feeda i tako utvrdili da korisnici koji dobijaju manje pozitivnih obaveštenja i sami šalju manje pozitivnih postova. 
 
Takođe, kada je smanjen broj negativnih obaveštenja, korisnici postaju pozitivniji. 
 
"Ovi rezultati ukazuju da emocije koje drugi izražavaju na Facebooku utiču na naše emocije poput zaraze", stoji u PNAS izveštaju. 
 
Eksperiment, izgleda, nije prekršio pravila korištenja te društvene mreže, iako korisnici nisu bili obavešteni o istraživanju. 
 
Tokom perioda testiranja, stvarni postovi korisnika nisu bili modifikovani, ali su bili manje ili više vidljivi.
 
Dakle, ako padnete u depresiju moguće je da je Facebook kriv zato što vam prikazuje samo statuse smorenih ljudi, ili onih koji vas nerviraju. Loša rabota kad vam kažemo…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime