Urednici Wikipedije izglasali su zabranu Daily Maila kao izvora informacija za ovu web stranicu nakon što su ga proglasili “nepouzdanim”.

Urednici su kao razloge za zabranu naveli “reputaciju Daily Maila za slabo proveravanje činjenica, senzacionalizam kao i potpuno izmišljanje činjenica.”

Fondacija Wikimedia, koja vodi Wikipediju ali ne kontroliše njen uređivački proces, objavila je izjavu u kojoj se navodi da volonterski urednici engleske Wikipedije raspravljaju o pouzdanosti Daily Maila još od 2015, piše The Guardian.

“Na osnovu zahteva iz dela za komentare, kada se raspravljalo o pouzdanim izvorima, volonterski urednici engleske Wikipedije došli su do konsenzusa da je Daily Mail “generalno nepouzdan i da bi se njegovo korišćenje kao izvora trebalo zabraniti, posebno kada postoje pouzdaniji izvori”.

Odluka najverovatnije ipak neće dovesti do potpune zabrane stavljanja linkova na Daily Mail, jer će biti situacija, recimo kada je unos u Wikipediji baš o tim novinama ili njenim autorima.

Urednici su isto tako zatražili od volontera da pregledaju oko 12.000 linkova na Daily Mail, koliko ih trenutno ima na Wikipediji i da ih zamene s alternativnim izvorima ako je to moguće.

Daily Mail još nije komentisao zabranu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime