Na mreži se pojavljuju svakodnevno poruke koje su pune mrženje, zlobe, pakosti. I onda se često upitamo, kako je moguće da neko o nekom može da napiše toliko grozne reči a da čoveka ne poznaje. Ili da se donose zlobne konstatacije, pune mržnje o čitavim nacijama, državama, događajima.

Na osnovu najnovijih istraživanja sada znamo i kakav je psihološki profil tih isoba, piše psypost.

“Internet agresiju treba posmatrati kao novi oblik nasilja a ne kao problem ograničen na društvene medije,” kaže autor istraživanja Markus Kaakinen sa Instituta za kriminologiju Univerziteta u Helsinkiju.

Istraživanje je obavljeno na 1200 finskih adolescenata i mlađih osoba.

Otkriveno je da su impulsivnost, anksioznot i depresija povezani sa slanjem poruka na društvenim mrežama sa namerom da uvrede ili priprete drugim korisnicima.

Takođe je utvrđeno da se Twitere i Instagram koriste za poruke mržnje i besa a Youtube i aplikacije za ćaskanje mnogo manje.

Istraživači su u zaključku istakli da psihološki ugroženi pojedinci koji preferiraju društvene kontakte sličnih istomišljenika na mreži verovatnije će pretiti ili degradirati druge na mrežama. Širenje mržnje putem interenta verovatnije je među impulsivnim pojedincima, rekao je Kaakinen.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime