Ethereum više neće moći da se majnuje. Autori druge najpopularnije kripto valute na svetu najavili su velike promene, koje se pre svega tiču rudarenja, odnosno kreiranja novih Ethereuma. E pa toga izgleda više neće biti.

Ether, kao i Bitcoin nastaje tako što vrlo brzi kompjuteri rešavaju kompleksne zadatke. Kada se zadatak reši, dobija se Ethereum i sve se upisuje u blockchain. Problem je što je ovaj proces veoma zahteva i troši ogromnu količinu energije i potrebne su veoma snažne mašine. Zbog čega je rudarenje i zabranjeno u mnogih državama.

Sada se to menja pa koncept proof-of-work, koji je do sada postojao više neće biti moguć, već samo novi proof-of-stake. To znači da vlasnici Ethereuma postaju takozvani validatori. Što više Ethera imate, veća je šansa da budete validator koji će slagati transakcije u blokove i za to dobiti nagradu. A pošto validatori koriste vlastitu kriptovalutu za ulaganje, oni su motivisani da to i rade. Ako ne učestvuju u procesu njihov uloženi eter počinje da opada. Trebalo bi da sve funkcioniše i obezbedi visoku sigurnost transakcija i vlasništva nad kripto valutom.

Ove promene bi trebalo da smanje potrošnju energije za 99 posto i praktično mašine za rudarenje učine nepotrebnom.

Kritičari procesa ukazuju da je ova promena slična kao i zamena motora na avionu tokom leta. Drugi se žale na činjenicu da kripto valute nisu sigurne pošto su ovakve promene uopšte moguće.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime