Pored fantastičnog L810 ITS A4 foto printera Epson je paralelno lansirao i neku vrstu nadograđene verzije istog koju je nazvao L850. Radi se konkretno multifunkcionalcu koji donosi iste štamparske performanse kao i model L810, s tim što poseduje kopir uređaj i skener. Upravo zbog toga u nastavku teksta nećemo da se bavimo štamparskim mogućnostima ovog rešenja u nekoj velikoj meri i odmah prelazimo na kvalitet kopija i mogućnosti koje nudi skener.

Kada je reč o kopiru navešćemo jedan konkretan primer – ako sa L850 odštampate A4 fotos iz najviše podržane rezolucije (5760×1440 piksela) i dobijeni otisak kasnije kopirate gubitak u reprodukciji boja je vidno primetan – pigmenti su nešto tvrđi, kao uostalom i sam prelaz dok se na detaljnosti gubi između 10% i 15%, u nekim slučajevima i više. Interesantno je da se ovo dešava iz bilo koje podržane rezolucije i po nama glavni krivac je skener koji nema dovoljnu moć da prenese vernost originala.

Počeli smo o skeneru pa da nastavimo – isti je CIS tipa i očekivano kaska za ostatkom konstrukcije L850 multifunkcionalca, međutim za neku opštu upotrebu on je i više nego dovoljan, mada mi ne vidimo uopšte smisao da se jedan foto printer opremi sa kopirom i skenerom, ali ako se proizvođač već odlučio za to onda je morao da povede malo više računara pogotovo što nadogradnju vrši na skoro pa perfektan štampač. Kao što smo već rekli kvalitet dobijenih skenova je OK, ali ništa više od toga – dakle sa njim zaboravite na skeniranje fotosa za digitalne albume i skeniranje nekih složenijih grafičkih formi – tekst i prosta grfika su njegov najveći domet.

Par reči da kažemo i o printeru (valjalo bi se bez obzira što nismo planirali) iako smo već sve rekli u tekstu o L810 štampaču. Reč je o vrhunskom štampaču sa naprednom Micro Piezo glavom za štampanje i posebno izvedenim ITS sistemom koji je osmišljen tako da se jednostavno može kotrolisati i još jednostavnije dopunjavati mastilima. Upitanju je šestobojni sistem, a Epson isključivo za štampanje preporučuje svoje boje sa kojima garantuje da će otisak imati dug životni vek (u većini slučajeva i preko 100 godina).

Iako skener i kopir jedinica nisu ostavili neki preterano snažan utisak na nas Epson L850 je MF uređaj koji zbog odličnog foto ITS štampača ima mnogo da kaže i pokaže i na tom polju je maksimalno superioran. Realno gledano ako ga prvenstveno kuputujete zbog štampanja fotografija onda je daleko isplativije da se odlučite za L810 koji em manje košta, em je još i kompaktniji i lakši. Pamet u glavu i dobro razmislite jer finalna odluka je ipak na vama.

Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: EWE

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime