Nakon velikog uspeha postignutog sa A4 ITS inkjet štampačima kompanija Epson je odlučila da se oproba i na A3 polju pa je tako nedavno predstavila nekoliko veoma zanimljivih i moćnih CISS rešenja. Jedno od njih je štampač oznake L1800 koji je po izgledu sličan kao svoja manja ITS braća, međutim pored toga što štampa na većem papiru raspolaže i sa dva mastila više i to ona koja su ključna za detaljan prikaz, tj. vernu reprodukciju boja i složenih grafičkih elemenata. Mi smo premijerno u Srbiji imali priliku da se malo detaljnije upoznamo sa ovim štampačem i evo šta sve njega čini posebnim u A3 svetu.

Ono što odmah moramo da naglasimo kada je L1800 ITS štampač upitanju jeste da je pomenuti prvenstveno namenjen za štampanje fotografija i kompleksnijih grafika. Nešto je većih gabarita u odnosu na A4 ITS rešenja (koja smo do sada višali iz Epson-ovih pogona), što je i logično obzirom da mu je štampa vezana (prvenstveno) za A3 format, a i sam sistem dotoka mastila je kod ovog modela nešto kompleksniji jer poseduje čak šest rezervoara sa mastilom (C, M, Y, Bk, LC i LM). Isti su izvedeni izvan, tj. pored štampača i po principu ostalih CISS rešenja i njima je moguće dolivati boju dok je proces štampe u toku. Na ovaj način izbegava se bilo kakav zastoj u radu, a dobija se i na lakšem održavanju štampača.

Kvalitet štampe koji se postiže sa L1800 printerom je impresivan bilo da se štampa pokreće na klisičnim papirima ili specijalizovanim foto papirima. Iz osnovnog moda štampe dobijaju se sasvim pristojne fotografije pogodne za svkodnevnu upotrebu, dok najviše podržana rezolucija (5760×1440 piksela) donosi do sada najlepše A3 fotografije sa kojima smo se susreli. Logično pri iniciranju maksimalne rezolucije maksimalno se troše i mastila, ali to je neminovna cena za profi fotografiju. I pored toga L1800 spada u ekonomičnije A3 foto printere na tržištu – primera radi jedna A3 fotografija štampana u najvišoj podržanoj rezoluciji koštaće i do 200 dinara manje u odnosu na tradicionalnu inkjet štampu sa standardnim kertridžima. L1800 donosi i značajno povoljniju štampu u poređenju sa štampanjem slike u fotografskim radnjama, dok je o poređenju kvaliteta štampe kod ove komparacije neumesno i govoriti – L1800 daje daleko postojanije i življe boje kao i do 100 puta bolju detaljnost.

Još jedna od jačih strana L1800 štampača je i brzina štampe koju nudi, kao i veoma tih rad – ovo će posebno ceniti profi fotografi. Konektivnost mu je sa druge strane standardna za ovu vrstu štampača mada bi mi voleli da vidimo da poseduje Wireless adapter ili dodatni USB ulaz za direktnu štampu, ali verujemo da je to Epson ostavio za skuplje modele koje uskoro planira da lansira na tržište. Sve u svemu L1800 je vrhunski A3 CISS foto štampač koji zbog vrhunskog kvaliteta štampe i povoljne cene otiska ima velike šanse da ovog leta i predstojeće jeseni postane veliki hit u foto svetu!

Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: EWE

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime