Još jedan Epson-ov A3+ IST štampač je bio gost naše redakcije. Ovoga puta radi se o nešto jednostavnijem modelu koji operiše sa četiri standardne boje, ali koji može biti jako zanimljivo rešenje kako za štampu fotografija za svakodnevnu upotrebu, tako i za kancelerijsku štampu složenijih grafika. Njegova oznaka je L1300 i pored svega što nudi spade i među najbrže A3+ inkjet printere na svetu. Pogledajmo konkretnije o kakavom A3+ ITS štampaču je reč…

Za razliku od modela L1800 koji smo vam nedavno predstavili L1300 za formiranje otiska koristi četiri standardne boje (ljubičastu, plavu, žutu i crnu) što ga svrstava u klasu ispod pomenutog. U osnovi redi se o povoljnoj varijanti A3+ printera koji može da ponudi kvalitetnu štampu najrazličitijeg materijla po najpovoljnijim uslovima.

Vizuelno L1300 se u nijednom detalju ne razlikuje od L1800 modela, osim što poseduje dva rezervoara za mastila manje. Imaju čak i iste konekcije, kao i raspored tastera na kontrolnoj tabli. Međutim, Micro Piezo glava za štampanje koja se nalazi u L1300 modelu na papir “baca” kapljicu veličine 3pl, dok kod L1800 modela veličina kapljice ne prelazi 1.5pl. I to je u osnovi njihova druga bitna razlika koja značajno utiče na kvalitet same štampe. Ovo je potpuno opravdan potez proizvođača obzirom da L1300 cilja na potpuno drugu grupu korisnika.

A sada ono glavno – kvalitet štampe. Kao što smo već napomenuli on je na jako visokom nivou, bar kada je upitanju štampa grafike, teksta i kombinovanog sadržaja. Sa druge strane foto otisci su značajno lošiji – konkretno zasićenje je nešto manje, a prelazi nešto tvrđi. To je realno i očekivano obzirom da prelom po CMYK sistemu ne može da donese jasnoću, detaljnost i lepotu fotografija kao prelaz sa šest boja. Sa druge strane L1300 je poput L1800 izuzetno izdašan štampač koji po A3 otisku može da uštedi i do 30-tak dinara što uopšte nije mala cifra, naročito za okruženja gde se u većem obimu štampaju grafikoni i 3D objekti.

Nakon svega par sati druženja sa L1300 ITS štampačem bilo je jasno da se radi o jednom dobro izbalansiranom printeru čiji su glavni zadaci da ponudi kvalitetan i povoljan otisak. Dobar potez od strane Epson-a je i što je cena mastila u preporučenim bočicama sasvim korektna, a to je u osnovi kancelarijama i zahtevnijim kućnim korsnicima i najvažnije. Upravo iz tog razloga ovaj A3+ ITS štampač toplopreporučujemo gore pomenutim ciljnim grupama.

Cena (sa PDV-om): Uzorak

Kontakt: EWE

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime