LCD monitori su u potpunosti zamenili stare modele sa katodnom cevi, ali i pored toga mnogi korisnici nisu upoznati sa svim karakteristikama svojih uređaja u koje svakodnevno gledaju i po nekoliko sati. Većini je bitno da je cena povoljna i da je prikaz zadovoljavajući, ali profesionalci obraćaju pažnju na mnoštvo detalja. Asus je napravio nekoliko serija monitora u cenovnom rangu i sa karakteristikama koje odgovaraju širokom krugu korisnika. Ovom prilikom predstavićemo nekoliko modela iz najnovije ponude.

Asus VS239H

Asus je iskoristio IPS panel za model VS239H sa pozadinskim LED osvetljenjem koji će obradovati korisnike sjajnim karkateristikama i više nego povoljnom cenom.

Reč je o monitoru sa dijagonalom ekrana 23 inča i odnosom strana 16:9. Podržava Full HD rezoluciju 1920×1080. Kao i kod svih IPS panela horizontalna/vertikalna vidljivost je 178 stepeni. Splendid Video Intelligence Technology sa kontrastom 1000:1 (ASUS Smart Contrast Ratio 50.000.000:1), sa standardnim osvetljenjem od 250 cd/m2 i HDMI interfejsom daje izuzetno kvalitetnu sliku bogatu bojama. Pored svega navedenog tu su i predefinisani režimi rada monitora (Scenery, Theater, Game, Night View, sRGB i Standard) kojim korisnici menjaju prikaz slike prema potrebama i uslovima radnog okruženja. Sva podešavanja vrše se putem intuitivnog višejezičkog OSD menija.

U slučaju nedostatka prostora, monitor se može okačiti na zid zahvaljujući ugrađenom nosaču.


Asus ML248H

ML248H je deo serije Designo, i na prvi pogled je jasno da su se dizajneri potrudili oko tog modela. Nema uobičajeni nosač podesiv po visini već je postavljen na prstenasto postolje koje omogućava okretanje monitora po horizontalnoj osovini i podešavanje  ugla ekrana.  

Ekran sa LCD pozadinskim osvetljenjem je dijagonale 24 inča, sa odnosom strana 16:9 i Full HD rezolucijom 1920×1080. Maksimalni osvetljaj je standardnih 250 cd/㎡, što sa kontrastom ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) 10000000:1 predstavlja dobru osnovu za kvalitetan prikaz multimedijalnih sadržaja. Vreme osveženja (Gray to Gray) je 2 ms, pa će i ljubitelji brzih igara moći da uživaju uz svoje omiljene naslove. Ugao vidljivosti je uobičajenih 170° horizontalno/160° vertikalno. Na donjoj desnoj strani prednje maske smešteni su naponski taster i tasteri osetljivi na dodir za podešavanja prikaza. Na zadnjoj strani su priključci za napajanje, slušalice, VGA i HDMI. Slika je odličnog kvaliteta, velika dijagonala pogoduje prikazivanju filmova u HD formatu a može se koristiti u pripremi za štampu.

Asus ML249H

Monitor je dobio nagradu "Good Design" Award zbog izuzetnog dizajna koji se ističe elegantnim crnim kućištem sa postoljem u obliku prstena. LED pozadinski osvetljeni ekran je dijagonale 24 inča, sa odnosom strana 16:9 i Full HD rezolucijom 1920×1080 i pogodan je za rad u programima za obradu grafike. Osvetljaj je 250 cd/㎡ sa kontrastom 3000:1 koji se može povećati na maksimalnih 50000000:1. Horizontalni/vertikalni ugao vidljivosti je 178° a vreme odziva je 8 ms, što je dobro za multimedijalnu zabavu, gledanje filmova i igranje manje dinamičnih igara. Reprodukcija boja je verna a tehnologija SPLENDID Video Intelligence omogućava brzu i laku promenu prikaza zahvaljujući predefinisanim postavkama.

Od priključaka, tu su HDMI, D-Sub, DVI-D (pomoću HDMI-to-DVI kabla) i 3,5 mm Mini-Jack za slušalice.

Asus VE278Q

Model VE278Q je monitor klasičnog dizajna sa kućištem od crne plastike. Kontrolni tasteri su mehanički, smešteni u donjem desnom uglu prednje maske. Dijagonala ekrana je 27 inča, što je odlično za gledanje filmova i sve vrste multimedijalne zabave. Rezolucija je Full HD 1920 x 1080 sa osvetljaem 300 cd/㎡ i dinamičkim kontrastom 10000000:1. Ekran ima antireflektujući sloj pa je pogodan i za rad u intenzivno osvetljenoj prostoriji. Zanimljiva je i mogućnost prikazivanja slike u slici (PiP), što može biti korisno kada se prikazuju sadržaji iz dva različita izvora. Ugao vidljivosti je 170° (horizontalno) / 160° (vertikalno). Vreme odziva od 2 ms odlično i za igranje brzih igara bez efekta “duhova”. SPLENDID Video Preset tehnologija sa predefinisanim režimima omogućava brzu promenu prikaza koja se jednostavno obavlja pritiskom na taster. Monitor ima ugrađene zvučnike snage 2 x 3W, sasvim dovoljno za tiho slušanje muzike uz rad, dok će za pravu zabavu biti potrebni neki eksterni zvučnici sa infrabasom. Od priključaka su prisutni HDMI ,D-Sub, DisplayPort, DVI-D i 3.5mm Mini-Jack za slušalice.

Direct Link

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime