Društvene mreže prepočuju deci video snimke sa oružjem i napadima na škole. Novi izveštaj Tech Transparency Project (TTP) ukazuje na problematične sadržaje koje konzumiraju deca širom sveta i to ne svojom krivicom.

Istraživači su otkrili kako Youtube algoritmi plasiraju deci neprimerene sadržaje. Tako je ustanovljeno da na osnovu interesovanja za video igrice Youtube usmerava decu ka snimcima na temu pucnjava u školama kao i instrukcijama za korišćenje i prepravljanje oružja.

Naučnici su napravili četiri naloga koja su predstavljala dva dečaka od 9 godina i dva od 14 godina. Od sadržaja su gledali video snimke o popularnim igrama (Roblox, Lego Star Wars, Halo i Grand Theft Auto). Istraživači su posle toga pratili naloge tokom 30 dana.

“Istraživanje je dokazalo kako je Youtube forsirao sadržaje o pucnjavama i oružju za sve naloge gejmera, ali u mnogo većem procentu onim korisnicima koji bi kliknuli na preporučene snimke”, navodi se.

“Video snimci podrazumevaju scene masovnih pucnjava u školama i druge napate oružjem, grafičke demonstracije o oštećenju od metaka na ljudska tela i vodiče za prepravku ručnog u automatsko oružje.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime