Dell Inspiron serija računara je prepoznatljiva po robusnim modelima, izdržljivim i karakterističnim po glomaznijoj šasiji, napravljena po ukusu američke “publike”, poput muscle car automobila. Međutim, to nije slučaj sa modelom 7537 koji je nešto tanji i elegantniji od onoga što smo očekivali. Inspiron računari već dugo predstavljaju logičan izbor u šarenolikoj ponudi i najčešće ih kućama nose oni kojima je “best buy” ubedljivo najbitnija stavka prilikom kupovine laptopa. Ono što se iz zbira specifikacije, podeljene sa cenom, može zaključiti, često navodi na kupovinu Dell notebooka iz ove poznate serije, a kojima su na našem tržištu konkurenti najčešće iz ASUS, Acer ili Lenovo kuhinja. Iako Dell Inspiron 7537 možete pronaći konfigurisane sa Core i3, Core i5 i Core i7 procesorima, mi smo testirali primerak sa CPU-om višeg segmenta srednje klase, pa se pored Core i5, na spisku našla i odvojena GeForce GT750 grafika, ali i prostrani hard disk sa pola terabajta “prostora”. Preporučena cena za testirani model koji dolazi sa instalacijom Linux OS-a je oko 1200 evra, ali je cena u radnjama i solidno niža. Da li ovakav računar vredi toliko novca? Na prvi pogle, ovaj računar će vas oduševiti dizajnom i kvalitetom izrade. Sa strana zatičemo četiri USB porta, LAN konektor, HDMI 1.4 video izlaz, ali i  sakriven čitač kartica srodnih sa SD standardom.

Pošto se radi o tankom prenosniku, ali ne onom koji spada u ultrabook (22 milimetra “debljine”), u kućištu se nalazi i standardni optički DVD-RW drajv. Inspiron 7537 je napravljen od kombinacije polikarbonata sa plemenitijim materijalima poput legura magnezijuma, uz aluminijumska strukturalna ojačanja unutar konstrukcije kućišta. Fina obrada i heterogen dizajn daju ovom notebooku poseban i prepoznatljiv vizuelni identitet. Kupci koji su se već odlučili za 15” laptop iz ovog cenovnog ranga znaju koliko je radna rezolucija ekrana bitna i koliko direktno utiče na veličinu radne površine. Mnogi korisnici se greškom odluče na 17” laptop jer ne shvataju da veće ne znači uvek i bolje, pa tako ni veća dijagonala ne znači i da je radna površina veća pogotovo što je najčešća rezolucija na tim velikim desktop replacement notebook-ovima srednje klase upravo 1600 x 900 piksela.

Ova rezolucija izgleda solidno na ekranu od 15”, ali je 17.3” ipak osetno veći ekran, pa su pojedinačni pikseli vrlo vidljivi, a slika gruba kad god se ne gleda u geometrijski jednostavan Modern UI Windows 8 OS-a. Ipak, potencijalni kupci testiranog Dell Inspiron 7537 će imati mnogo veliku prednost jer je kod ovog računara ekran od 15” koji prikazuje Full HD rezoluciju (1920 x 1080). Kod računara srednje klase, LCD ekran Twisted Nematic tipa će verovatno još nekoliko godina ostati izbor proizvođača, ali je kod testiranog računara to bio IPS panel, koji daje znatno kvalitetniji prikaz boja, vidljive uglove i dinamiku. Tastatura je i nešto bolja od onoga što smo očekivali, jer tasteri imaju prijatan i dug hod sa odličnim odzivom, a bitne dirke su velike i dovoljno precizne. Tačped je takođe veoma dobar. Ništa nam na njemu nije smetalo, i može se reći da je ostavio utisak odlične preciznosti, ali i sigurnog i prijatnog zvuka na kliku. Ugrađena je Web kamera koja snima sasvim dobre video klipove, iako vredi napomenuti da mobilni telefoni čak i iz srednje klase već imaju kamere koje su znatno boljeg kvaliteta.

Inspiron 7537 stiže sa Intel ULV (ultra low-voltage) procesorom, što nas je u prvu ruku prilično iznenadilo, s obzirom na to da bi ovako veliki računar lako podneo i CPU sa većom potrošnjom i maksimalnom termalnom disipacijom. Pored jeftinijih modela sa Core i3 i Core i5 procesorima, nama je na test stigao primerak sa Core i5-4200U, low-voltage Haswell CPU-om. Podsetićemo da se radi o dvojezgarnom procesoru izrađenom u sada već odavno osvojenom 22-nm metal-gate procesu. Podrška za HyperThreading znači da operativni sistem vidi i koristi četiri jezgra (dva virtuelna), a standardna radna frekvencija iznosi 1600 MHz, uz maksimalni “skok” u Turbo režimu do 2300 MHz za dva jezgra i 2600 MHz za jedno jezgro, što zavisi od tipa aplikacije koja “opterećuje” procesor, ali i radne temperature sistema. Integrisana HD Graphics 4400 grafika radi na 1.1 GHz i maksimalni TDP je svega 15W. Nije iznenađujuće ni to što su se u Dell-u odlučili da ovaj model stiže sa minimalno 6 GB radne memorije, koja je u računaru prisutna u vidu jednog modula od 4GB (DDR3L), plus 2GB koja su zalemljena na matičnu ploču i kojoj najčešće pristupa integrisana Intel grafika. Fajlovi i multimedija se smeštaju na standardni 2.5” hard disk čije se magnetne ploče okreću 5400 puta u minutu, a koji ima kapacitet od 500GB.

Prisustvo GeForce GT750M grafike sa 2GB sopstvene VRAM memorije nas je iznenadilo – testirani Inspirion zaista može da se nađe i u ulozi igračkog laptopa. Ovaj DirectX 11.1 akcelerator baziran na NVIDIA GK107 Kepler arhitekturi, izrađen je u 28nm procesu i ima solidna 384 shader ALU-a, zatim 24 teksturne jedinice i 8 ROP-a. Maksimalna frekvencija GPU-a je 967 MHz, na koliko on uvek radi u 3D igrama, dok 2GB GDDR5 VRAM-a uvek radi na efektivnih 5 GHz. Kako Dell Inspiron 7537 “u srcu” ima hardver koji je po disipaciji prigodan i za manji notebook, jasno je da se tokom rada, pa čak i tokom intenzivnog testiranja nije previše zagrevao. Pošto je OS smešten na standardni HDD, podizanje sistema je nešto sporije, baš kao i odziv nakon pozivanja većih fajlova.

Na kraju moramo doći do logičnog zaključka o testiranom računaru, a on kaže da Dell Inspiron 7537 nudi i više nego što se od njega očekuje. To je elegantan i tih prenosnik sa odličnim ekranom, veoma dobrom tastaturom i izuzetnim performansama procesora, te još boljim performansama grafičkog podsistema. Njegova cena to i pokazuje, ali ako želite najbolje, nikako nemojte žaliti potrošeni novac, jer je investicija potpuno opravdana.

Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: EWE

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime