Domaći uvoznik prenosnih računara nadaleko čuvene američke kompanije Dell, poslao nam je na test jedan od najtraženijih modela višeg segmenta srednje klase. Inspirion 5537 spada u klasu skupljih prenosnika najpopularnijeg formata od 15.6 inča, a bez obzira na to što njegova masa ne prevazilazi cifru od 3 kg i što se radi o relativno tankom profilu “karoserije”, ovaj model ne spada u ultrabook kategoriju. Bez obzira na naizgled “jaču” cenu, ovaj računar košta mnogo manje nego što biste na osnovu specifikacije mogli da predpostavite. Tu je i jaka Radeon HD8670 grafika i super-brzi Intel Core i7 procesor poslednje generacije, pa se očekuje da laptop košta blizu nimalo “magične” cifre od oko 1000 evra, zar ne? Ipak, konkurencija čini svoje, pa se i Dell, kao i svi ostali, bori za što veći udeo tržišta, te tako model koji smo testirali košta svega 650 evra, što baš ovako konfigurisan primerak čini odličnim izborom najpre zbog fantastičnog odnosa cene i performansi. Cena je nešto niža i zbog toga što Dell ovaj model isporučuje bez Windows licence, te on stiže sa Linux distribucijom Ubuntu.

Gledano spolja, računar odmah uliva poverenje i stavlja do znanja da se radi o kvalitetnom uređaju. Kućište, poklopac panela i delovi tastature su izrađeni od polikarbonata, a ojačanja u kućištu od legure najpoznatijeg lakog metala na svetu. Od aluminijuma je izrađen i držač kućišta panela, koji je sa unutrašnje strane ojačan tvrdom providnom plastičnom površinom. Držač je napravljen iz jednog dela i postavljen je celom širinom računara, što celu konstrukciju, zajedno sa samim kućištem, čini izuzetno robusnom. Dell Inspirion 5537 je veoma elegantan, najpre zbog finih detalja na uglovima, ali i minimalističkog dizajna.

Sa tastaturom, koja na prvi pogled izgleda fantastično, imali smo samo malo problema zbog neobičnog rasporeda pojedinih tastera, ali smo se na to veoma brzo privikli. “Layout” koji je krasi je sasvim logičan, dok su pojedini tasteri smanjeni (oni za pravac, backspace, delete…). Tasteri su prilično plitki, ali su udobni i precizni, iako mehanički i akustički spadaju u prosek ponude. Tačped je ostavio bolji utisak, jer je njegova površina pozamašna, ali se ni za njega ne može reći da spada u najvišu klasu. Pošto se radi o srednjoj klasi “šasije”, na ovaj računar možete gledati kao na mali gradski porodični automobil koji je opremljen izuzetno jakim motorom. Testirani model nije imao Full HD LCD matricu, već najpopularniji izbor za ovu klasu, a to je TN Film panel rezolucije od 1366 x 768 piksela. Ovaj panel, ipak, krasi veoma visok kontrast i osvetljenje od preko 350 “kandela”, zahvaljujući Dual WLED osvetljenju na ivicama. Iako se radi o ekranu koji nudi solidno jarke, ali prilično umerene i prirodne boje, on ne može da prikaže sRGB kolorni prostor, a o zahtevnijim profilima da i ne pričamo.

Zato je jasno da Inspirion 5537 neće biti izbor grafičkih profesionalaca, ali će zadovoljiti najveći broj “standardnih” korisnika. S druge strane, kako se radi o jakoj mašini, ozbiljan rad na ovom računaru je itekako moguć, pa se tako na računar lako može povezati eksterni monitor, putem ugrađene HDMI 1.4 konekcije. Računar još ima i čitač kartica, tri USB 3.0 porta i audio džek. Na kraju možemo reći da Inspirion 5537 ima veoma dobar ekran – vidljvi uglovi su dobri, baš kao i uniformnost, a odziv je veoma kratak, pa je LCD matrica savršena za brze 3D igre, koje će raditi glatko na snažnom Radeon akceleratoru o kome ćemo nešto više reći kasnije. Ugrađena web kamera je nudila dosta svetlu sliku u relativno tamnom ambijentu i od nas dobija dobre ocene.

Performanse Dell Inspirion 5537 računara su uglavnom veoma dobre. U srcu je dvojezgarni Intel Core i7-4500U procesor, niskonaponski 22-nm čip “Haswell” generacije koji u startu radi na 1.8 GHz, a podržava i HyperThreading. Maksimalne radne učestanosti za dva jezgra su 2.7 GHz, i 3.0 GHz za jedan “core”. Ugrađena grafika (HD Graphichs 4400) ima 20 ALU (shader) jedinica i radi na maksimalno 1100 MHz. CPU, zajedno sa memorijskim kontrolerom i grafikom može da povuče maksimalno 15W, što je odličan podatak za tako brz sistem. Prijatno iznenađenje je bila i osnovna memorija u vidu dva DIMM modula od po 4GB što ukupnu memoriju postavlja na dobrih 8GB. 8GB DDR3L memorije donekle nadomešta spor rad hard diska (Seagate Momentus SpinPoint M8), kapaciteta od 1TB. Izuzetno brz rad računara donekle usporava IDE podsistem baziran na magnetnom hard drajvu koji nema hibridni SSD deo, pa korisnici lako mogu da podignu ukupne performanse računara instalacijom brzog SSD drajva koji bi nudio pet do sedam puta više transfere, a što je bitnije i gotovo trenutni “slučajan pristup” podacima (koji je kod svakog HDD-a kamen spoticanja). U tom slučaju, Inspirion 5537 bi prosto “poleteo”, ali je i to dodatni trošak od bar 150 evra, iako bi se interni HDD lako mogao koristiti za smeštanje većih fajlova, kao što su filmovi i instalacije igara.
 
Jedna od najvećih pluseva ove konfiguracije su svakako performanse grafičkog podsistema, koji pored integrisanog HD4400, podrazumevaju moderni AMD Radeon HD 8670M GPU-a sa 2GB sopstvene VRAM memorije, čije nas je prisustvo iznenadilo kod računara koji košta tek nešto više od 600 evra. Ovaj DirectX 11.1 akcelerator baziran na AMD “Southern Islands” VLIW4 arhitekturi, izrađen je u 28nm procesu i ima solidna 384 shader ALU-a, zatim 24 teksturne jedinice i 8 ROP-a. Maksimalna frekvencija GPU-a je 825 MHz, na koliko on uvek radi u 3D igrama, dok je nominalna frekvencija 775 MHz, na kojoj ga nikad nismo ni zatekli, jer se u 2D režimu GPU spušta na 125 MHz, a zapravo se i ne koristi. 2GB DDR3 VRAM-a uvek radi na 1 GHz.

Dakle, prelepa osobina Dell Inspirion 5537 prenosnog računara je činjenica da je u pitanju ozbiljan “igrač”, iako spolja izgleda elegantno i svakako pitomo, ako se uporedi sa “gejmerskim” modelima. Bez problema smo na testiranom modelu igrali veoma zahtevne Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts i Need for Speed: Rivals. Sve navedene igre su pružale iznad 30 frejmova po sekundi uz najviši mogući nivo detalja u rezoluciji od 1366 x 768 piksela. Posebna je draž videti sa kakvom lakoćom tanani i elegantni Dell Inspirion 5537 prikazuje zahtevnu 3D grafiku. Tokom igranja, laptop se, razumljivo je, zagreva, ali termalno ostaje u granicama u ovkiru kojih rukama nije neprijatno da ostanu iznad tastera W,A,S i D uz neizbežan dlan naslonjen pored tačpeda. U svim ostalim uslovima, Inspirion 5537 je praktično bešuman.

Uz sve navedeno, testirani laptop pruža i odličnu autonomiju, što nije iznenađujuće, s obzirom na pozamašan “akumulator” od gotovo 5 Ah, pa na kraju možemo reći da za Dell Inspirion 5537 dajemo čistu preporuku!

Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: EWE

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime