Deepfake video snimci su jezivi i zastrašujući i plaše nas. Ako ne znate o čemu se radi, to su montaže nastale uz pomoć poslednje tehnologije kada se nečija lica menjaju u video snimcima. I problem je što su toliko realni da često ne može da se prepozna da je u pitanju lažni video.

Deepfake video snimci

Ako vam i dalje nije jasno pogledajte ovaj video pa ćete shvatiti. Pažljivo ga pogledajte:

Deepfake video snimci su postali vrlo popularni na porno stranicama kada se u eksplicitne scene seksa umeću lica poznatih glumica ili modela. Ali mogu na primer da posluže i za osvetu ili internet trolovanje. Na primer bilo je primera kada su objavljivanni lažni smici bivših devojaka (deepnudes). Ali, deepfake video snimci mogu da budu i mnogo opasniji. Mogu recimo da predstave političare ili javne ličnosti kako govore nešto što oni nikada nisu rekli. Jasno vam je da su opasnosti velike.

To je shvatio i Facebook pa su saopštili da zabranjuju deepfake video, odnosno snimke koji su generisani uz pomoć veštačke inteligencije.

Facebook poručuje da ovi videi “menjaju realnost” i predstavljaju veliki izazov za tehnološku industriju.

Kompanija kaže da će sa svoje društvene mreže ukloniti ovakve snimke čim uoče da su oni lažni. Uz to će uložiti 10 miliona dolara kako bi razvili tehnologiju za prepoznavanje deepfake video snimaka. Takođe planiraju da rade sa vladom i drugim kompanijama kako bi suzbili ovu užasnu i vrlo opasnu praksu i zaustavili ljude koji stvaraju lažne zapise.

Evo još gorih deepfake snimaka na kojima je prikazano šta sve može da se uradi i koliko se lako manipuliše ovom tehnologijom:

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime