Možda ste već primetili da je danas Internet nešto drugačiji. Wikipedija ne radi, Google vam poručuje da je važno da se sačuva nezavisnost Interneta a mnogi drugi sajtovi imaju precrtan SOPA logo i poziv na akciju.

Pa šta je u pitanju?

SOPA je skraćenica od "Stop Online Piracy Act", što je zapravo Zakon protiv piraterije koji bi trebalo za nekoliko dana da bude na glasanju u američkom Kongresu.

Piraterija je naravno loša, ali zašto su onda Wikipedia, Google, Microsoft i mnogi drugi pokrenuli globalnu akciju protiv ovog zakona?

Pa, zato što se plaše da će on predstavljati kraj Interneta kakvog ga danas poznajemo. Iza predloga zakona stoje moćne producentske kuće, neke medijske kompanije, muzička i filmska industrija. Oni traže da na osnovu njihovog zakona Internet vlasti mogu da jednim klikom gase sajtove, a po novom pravilniku bi mogli da tuže pretraživače, društvene mreže pa čak i novinare koji pišu o nekim pojavama. Dakle, Internet više ne bi bio isti, a slobode bi bile u velikoj meri ograničene. A setimo se da su upravo moćne producentske kuće pokušale da zabrane proizvodnju i prodaju video rikordera ili čak mp3 plejera. Znači, nisu baš ljudi kojima bismo poverili nešto važno na čuvanje, a pogotovo ne najveće civilazacijsko dostignuće!

Pored toga, nova pravila bi omogućila vladama, totalitarnim režimima i drugim vlastima da lakše i brže kontrolišu Internet kako im se ćefne. A to jednostavno nije dobro, zato što bi to bio kraj slobode govora!

Eto, to su razlozi zašto je važno da Internet ostane nezavistan, odnosno ovakav kakav jeste. Pogledajte i kratki film u kome je sve objašnjeno: