Pojavio se novi materijal na svetu koji je lagan, čvrst i provodi elektricitet. 

 
I zamislite samo postoji već hiljadama godina i ima ga na sve strane. 
 
“To je prirodna, obnovljiva verzija karbonskih nanocevi, koja košta samo delić njihove cene", rekao je Jeff Youngblood sa Univerziteta Purdue u Indiani.
 
Nanokristalna celuloza (NCC), koja se dobija procesuiranjem pulpe drveta, se opisuje kao najnoviji svetski čudnovati materijal. Japanska kompanija Pioneer Electronics je koristi za proizvodnju fleksibilnih elektroničkih displeja nove generacije, a IBM je koristi za proizvodnju kompjuterskih komponenti. Pulpu drveta koristi čak i Armija Sjedinjenih Američkih Država za porizvodnju laganih telesnih oklopa i balističkog stakla.
 
Američka naučna fondacija smatra da će NCC industrija do 2020. godine biti vredna 600 milijardi dolara.
 
Osnovni razlozi za korištenje NCC-a su ti što je materijal proziran, što je zbog gusto napakovanih mreža mikroskopskih igličastih kristala osam puta otporniji na istezanje nego čelik i što je neverovatno jeftin.
 
"Najbolje od svega toga je što ovog materijala ima svuda i što ga ne moramo namenski proizvoditi. Ne moramo čak iskoristiti ni celo drvo. Nanoceluloza je duga samo dva nanometra. Možemo koristiti grančice ili čak i piljevinu", kazao je Youngblood.
 
Očekuje se da će NCC u budućnosti zameniti metalne i plastične delove automobila.
 
Do sada su u svetu otvorene dve fabrike za proizvodnju nanomaterijala bazirane na NCC-u. CelluForce i to u Montrealu u Kanadi i u Madisonu u Wisconsinu, SAD.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime