Da li znate ime najslavnijeg italijanskog vodoinstalatera, koji je devedesetih, širom sveta bio poznatiji čak i od Miki Mausa? Naravno, to je Super Mario, sa kojim smo se borili protiv zlih pečuraka, kornjača i zmajeva, kako bismo oslobodili njegovu proncezu. Zbog ove video igre, Nintendo se proslavio, a mnogi od nas su zaboravljali i da jedu i da piju. Super Mario je 1999. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavanija igra svih vremena do tada.

 

Međutim, prva video igra patentirana je mnogo ranije, davne 1947. godine i imala je ni malo poetično ime: Zabavni program u katodnoj cevi! Tehnički, to i nije bila video igra, jer se radilo o jednostavnoj manipulaciji elektronskog signala, bez ikakvog video prikaza. Prva, prava video igra napravljena je 1958. godine. Međutim, njen tvorac, američki fizičar Higinbotam, nije uzeo igru za ozbiljno i pustio ju je javnost, bez zaštite autorskih prava. U narednim godinama, pojavili su se i Computer Space i Tennis for Two, ali kao rođendan industrije video igara uzima se 1962. godina i igra Spacewar. Napravljena na američkom MIT univerzitetu, radila je na tada neverovatnom PDP-1 kompjuteru, koji zajedno sa ovom igrom ulazi u istoriju informacionih tehnologija. 1975. godine pojavljuje se još jedna igra koja pravi prekretnicu: Atarijev Pong. Počevši kao arkanda igra, biva prilagođena za konzolu i osvaja svet.

 

Danas, video igre su ozbiljan i unosan posao. Ne retko postavlja se pitanje, šta donosi više novca, filmovi ili video igre. Brojke govore jasno: Avatar (najunosniji film u istoriji) zaradio je 2,78 milijardi dolara. Sa druge strane, video igra World of Warcraft doneo je 10 milijardi dolara. U Grand Theft Auto IV uloženo je 100 miliona, a zaradio je 1,35 milijardi dolara. To je jedan od razloga zbog kojeg giganti poput kompanija Microsoft, Google i Facebook, gledaju igre kao izvor značajnih prihoda.
 
Svima dostupan i brz internet u velikoj meri menja situaciju na tržištu video igara. Prognoze govore da će jednostavne, onlajn igre potpuno ubiti tržište konzola. Suština je da se tržište razvija u dva kontradiktorna pravca: igre pravljene za konzole su sve sofisticiranije i tehnički naprednije, dok sa druge strane, mnoge igre razvijene kao web aplikacije su jednostavne i jeftine (najbolji primer je igra koju gotovo svako ima na svom smart telefonu –  Angry birds).

 

Sasvim novi trend je naravno i razvoj igara za smart telefone ili 3D Smart TV gaming aplikacija, poput one na LG televizorima. Velik je broj naslova koje su koji su već stekli veliku popularnost: Air Penguin, Frisbee Forever, Downhill Bowling 2, Burn The City i Diversion. Što se tiče smart telefona, stalno se unapređuju funkcije kako bi uređaji podržali i najzahtevnije igre, što uključuje i 3D funkcionalnost. Na primer, model LG Optimus Vu je opremljen brzim Tegra 3 quad-core procesorom i IPS ekranom od 5 inča, koji podržavaju zahtevne igre.

Od osamdesetih godina kada su deca zatvorenih očiju prelazila prve nivoe Pacman-a i Space Invaders-a,  industrija igara je evoluirala, sazrela i osvojila svet.

Slične stvari su se dogodile i sa tom decom…odrasli smo, završili škole, zaposlili se, dobili svoju decu, ali nismo prestali da igramo igre.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime