Bitcoin za početnike – ovo je sve što treba da znate o digitalnoj valuti. Za početak bitcoin je sve prisutniji, popularniji, zanimljiviji. Iz dana u dan njegova vrednost raste i apsolutni maksimum je ovih dana od oko 40.000 dolara.

Prvi put bitcoin se pojavio kao digitalna valuta 2009. godine a danas se koristi kao neka vrsta “digitalnog zlata”, piše na sciencealert.com.

Bitcoin za početnike

Zašto je ova digitana valuta doživela bum?

“Kao odgovor na rizik od ekonomskog kolapsa zbog covid 19 pandemije vlade širom sveta preplavile su globalna tržišta novcem koji su stvorile cenralne banke, kako bi povećale potrošnju i pomogle u spašavanju ekonomije. Ali povećanje ponude novca narušava njegovu vrednost i navodi ljude da traže imovinu otpornu na inflaciju. Tako je bitcoin postao zaštita od nadiruće inflacije i loših ekonomskih rezultata,” piše na sajtu.

Bitcoin je najveća kripto valuta na svetu prema tržišnoj kapitalizacicji. Bitcoin ima cirkulišuću vrednost od 18.590.300bitcoina i maksimalnu ponudu od 21.000.000 koji će biti generisani u budućnosti. Ovo je ozvaničeno u bitcoin protokolu i ne može se menjati. To znači da bitcoin ima fiksnu ponudi koja ne može biti naduvana političkim odlukama. Zato se stvara veštačka oskudica koja osigurava da digitalni novac vremenom povećava vrednost.

Iza bitcoin digitalne valute ne stoji ni jedna vlada ili država i njegova vrednost je regulisana isključivo potranjom.

Poznavaoci kažu da sve više javnih preduzeća ulaže u bitcoine i on postaje sve značajniji.

Smatra se da je to sigurno sredstvo u vremenima globalne neizvesnosti. Njegova tržišna vrednost može se uporediti sa zlatom koje je veoma profitabilno u vremenima krize. Zbog pandemije i najnovijih kretanja na geopolitičkoj mapi sveta mnogi smatraju zlato i bitcoin dobrom alternativom dolarima.

Bitcoin se povezuje sa ideologijama orijentisanim na privatnost, on nije politički i ideološki neutralan. Ističe se da je to anonimna digialna valuta koja omogućava ljudima interakciju putem mreže bez praćenja od strane vlade ili korporacija. To je alternativa svima koji ne veruju saveznom centralnom bankarskom sistemu.

Sve ovo povećava upotrebu bitcoin a šta će biti u budunosti videćemo.

Zanimljivo je da se ni danas ne zna ko je napravio bitcoin, iako je pre par godina skoro otkriveno. Imate ovde priču o tome.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime