Apple i Facebook već neko vreme nisu u ljubavi. A u poslednje vreme su čak i u otvorenom ratu. I nešto nam se čini da će Apple pobediti, a posledice po društvenu mrežu bi mogle da budu ogromne, možda čak i fatalne. I pravo da vam kažemo nije nam žao.

Evo šta je prvi čovek kompanije Apple rekao pre nekoliko dana o Facebooku, uoči novog iOS update-a kojim će u velikoj meri ograničiti Facebook da prati korisnike.

“Da bi uspela, tehnologiji nisu potrebne ogromne količine privatnih podataka povezanih sa desetinama web strana i aplikacija. Oglašavanje je postojalo i napredovalo decenijama bez toga, a mi smo danas ovde jer je put najmanjeg otpora retko kada i put mudrosti.

Ako je biznis zasnovan na ombani korisnika i eksploataciji podataka, izborima koji uopšte nisu nikakav izbor, onda ne zaslužuje našu pohvalu. Zaslužuje reformu.

Ne bi trebalo da zanemarujemo širu sliku . U trenutku raširenih dezinformacija i teorija zavere podržanih algoritmima, više ne možemo da zatvaramo oči pred teorijom da je svaka interakcija dobra, što duža to bolja, a sve sa ciljem prikupljanja onoliko podataka koliko je moguće.

Previše ih još uvek postavlja pitanje “Koliko još možemo da se izvlačimo?” kada treba da se pitaju “Kakve su posledice?”

Kakve su posledice davanja prioriteta teorijama zavere i nasilnog podsticanja samo zbog visokih stopa interakcije?

Koje su posledice ne samo tolerisanja, već i nagrađivanja sadržaja koji potkopava poverenje javnosti u vakcine koja spašavaju živote?

Kakve su posledice kada vidimo hiljade korisnika kako se pridružuju ekstremističkim grupama, a onda zatim prate algoritam koji preporučuje još više ekstremizma?

Davno je prošlo vreme u kome se pretvaramo  da ovaj pristup nema razlog. Polarizacija izgubljenog povjerenja i da, nasilja.

Ne može se dopustiti da socijalna dilema postane socijalna katastrofa.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime