Pored novih MacBook Pro računara sa Retina ekranom dijagonale 13.3 inča, Apple je tržištu u oktobru mesecu prošle godine predstavio i nove MacBook Pro 15.4 modele koji se vizuelno veoma malo razlikuju od svoje manje i kompaktnije braće, ali su hardverski poprilično drugačije postavljeni/koncipirani. Ovo su realno prenosivi računari za surove profesionalce koji traže najbolje moguće performanse i mogu da ponude celodnevni rad. Poput manjih modela i rešenja sa Retina ekranom od 15.4 inča dolaze u dve boje: Silver i SpaceGray, poseduju odlične bežične konekcije i imaju finiš koji prosto ledi krv u žilama/venama…

Apple sa novim MacBook Pro 15.4 računarima nije previše eksperimentisao kao sa manjim rešenjima već je kupcima ponudio samo dva modela i njihove opcione verzije. Prvi model dolazi sa Intel-ovim četvorojezgarnim Core i7 procesorom na radnom taktu od 2.6GHz (opciono, četvorojezgarni 2.9GHz Core i7 procesor), 256GB fleš storidža (maksimalno 2TB SSD), 16GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 2133MHz i moćnom Radeon Pro 450 diskretnom grafikom, koja u kombinaciji sa Intel HD Graphics 530 integrisanom grafikom čini čuda sa multimedijom različitog tipa. Jače rešenje je takođe bazirano na četvorojezgarnom Core i7 procesoru na radnom taktu od 2.6GHz (opciono 2.9GHz Core i7), poseduje 512GB fleš storidža (opciono 2TB SSD), 16GB radne memorije i ultimativnu Radeon Pro 455 grafiku sa 2GB GDDR5 radne memorije. Istoj u radu pomaže i integrisana grafika u vidu Intel-ovog HD Graphics 530 čipa, međutim čak i za one najzahtevnije poslove Radeon grafika je dovoljna. Snaga ovog diskretnog čipa najbolje se vidi u radu sa kompleksnim 3D objektima i zahtevnom grafikom gde se sve obrađuje munjevito brzo.

Novi Retina ekran je svakako najjače oružje novih MacBook Pro 15.4 računara jer je za nekih 30% svetliji od Retina ekrana na prethodnoj generaciji MB Pro računara. Takođe, Retina displej na ovim mašinama donosi maksimalno prirodnu reprodukciju boja, neverovatnu detaljnost i savršenu vidljivost iz svih uglova. Maksimalna rezolucija koju donose ekrani MacBook Pro 15.4 modela je 2880×1800 piksela, a za istu je zaslužan IPS panel sa najnaprednijim LED pozadinskim osvetljnjem i posebno dizajniranim slojevima displeja, zahvaljujući kojima se i dobija impresivna realističnost i izuzetna detaljnost. Svi testovi su pakazali maksimalnu superiornost Retina ekrana na ovim mašinama, čak toliko veliku da im na crtu ne mogu izaći ni najnapredniji 4K UHD televizori. To jasno govori koliko je kompanija iz Kupertina ispred ostalih na ovom polju i koliko Apple ulaže u razvoj savršenih displeja za svoje mobilne uređaje.

Pored savršenog Retina ekrana jedno od ključnih oružja novih MB Pro 15.4 računara je i konektivnost. Svi dostupni modeli imaju Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (Bluetooth 4.2) bežične konekcije po poslednjim standardima, dok se za žičnu interaktivnost brinu četiri USB-C porta, koja su zadužena kako za transfer podataka, tako i za punjenje baterija, ali i za povezivanje sa raznoraznim nosačima slike i zvuka. Na žalost, Apple je u ovom slučaju malo otežao korisnicima korišćenje punog potencijala mašina jer su gotovo za sva povezivanja neophodni dodaci koji nisu baš tako povoljni. Kada smo već pomenuli bateriju da kažemo kako ista na ovim mašinama donosi radnu autonomiju od 10 časova i veoma brzo se puni po pražnjenju – za nešto manje od sat vremena baterija na ovim računarima se napuni u full-u i spremna je za novi ciklus od 10 časova. Ako se kontrast smanji za nekih 30% (veoma malo se gubi na kvalitetu slike) broj radnih časova se poveća za dodatnih 4h-5h, što nijedan drugi notebook u klasi ne može da ponudi.

I tastatura i Force Touch trackped su unapređeni, tako da u radu donose jedno potpuno novo korisničko iskustvo. Zapravo, samo je tastatura unapređena, novim tasterima plitkog hoda i nešto boljim osvetljenjem, dok je Force Touch trackped po prvi put implementiran u MB Pro familiju računara. Isti je nekoliko puta veći u poređenju sa Multi-Touch trackped-ima viđanim na prethodnim generacijama rešenja i daleko je prijatniji pod prstima. Kompletna podrška za sve poznate multi gestikulacije je tu, kao i puna reakcija na levi i desni klik. Vibracioni motor dodatno doprinosi savršenom osećaju u radu sa MB Pro 15.4 mašinama i kretanju po površini trakpeda. Suštinski najveća fizička inovacija na novim MB Pro 15.4 računarima je Touch Bar na koji je moguće izvesti ikonice koje korisnici najčešće koriste u svojim programima. Za većinu programa ključne ikonice se automatski izvedu i prilagođavaju se radu korisnika, što je fenomenalno i definitivno ubrzava posao. Touch Bar donosi i brojne druge mogućnosti i što je jako važno lako se kastimizuje. U okviru njega je implementiran i Touch ID senzor koji se koristi kod verifikacije plaćanja i raznih autorizacija – praktično i veoma korisno!

Za razliku od MacBook Pro računara sa Retina ekranima od 13.3 inča, veći modeli su nešto brži, grafički moćniji i orjentisani su ka korisnicima koji samo traže najbolje od najboljeg. Njihova najveća prednost su svakako sjajne performanse, ali i Retina diplej koji je svetliji i koji donosi daleko bolju reprodukciju boja od bilo kog drugog mobilnog računara. Žična konektivnost im jeste problematična tj. ograničena, ali nije to sada na tom nivou da sve staje jer nisu izvedeni klasični USB portovi – sa par dodataka to se sve rešava, trajno. Suštinski mnogo veći problem je opasno visoka cena po kojoj se nude ove mašine, ali kako su rezervisane prvenstveno za profesionalce mala je verovatnoća da oni koji ih pazare neće znati kako sa njima da naprave pare! U svakom slučaju novi/aktuelni MB Pro 15.4 računari sup rave zveri od mobilnih računara!

Cena (sa PDV-om): od 363.190,00 dinara

Kontakt: iStyle

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime