Aplikacije za telefone koje vam kradu pare. Da ima ih. Znate i sami da ima sumnjivih aplikacija a ako ste nepažljivi ili neobavešteni mogu vas uvući u gadne novčane transakcije.

Ove aplikacije zaobilaze postupke za proveru, pa još daju i lažne recenzije i broj korisnika. Sve laž do laži.

Predatorske aplikacije pojavljuju se već nekoliko godina. Tako se 2019. godine iOS aplikacija za merenje pulsa ponovo pojavila u App Store samo osam meseci nakon što je zabranjena zbog prevare korisnika. Aplikacija je tvrdila da koristi Touch ID Skener otiska prsta koji se nalazi na nekim iOS uređajima za praćenje pulsa korisnika. Međutim, korisnici su nesvesno koristili svoje otiske prstiju da bi odobrili transakciju od 89 dolara, piše lifehacker.com.

U to vreme je bilo više od 500 iOS aplikacija koje su koristile slične taktike prevare. I dok se jedne uklanjaju druge se pojavljuju.

Mnoge od njih imaju sadržaje za odrasle, besplatnu pornografiju i neobavezan seks. Ali ima i onih sa drugim sadržajima, recimo kvizovi, igre, zdravlje, fideo filteri i sl.

Na nekim aplikacijama korisnici su otkrili da su se prijavili za neku skupu pretplatu samo zato što su dodirnuli drugme “ažuriraj”.

Neke od ovih prevara zaradile su stotine hiljada dolara prihoda od nepažljivih, prevarenih korisnika.

Ističe se da bi Apple trebalo više da se angažuje u sprečavanju ovakvih prevara.

Evo i odgovora kako se zaštiti.

Pažljivo pročitajte korisničke recenzije pre preuzimanja. Budite pažljivi u čitanju jer ćete sigurno naići i na recenzije koje ukazuju na aplikacije sklone prevarama.

Pre preuzimanja uporedite nepoznate aplikacije na korisničkim forumima, Reddit i blogovima kao što je Apps Exposed.

Ako se aplikacija razmeće funkcijama ili uslugama koje izgledaju previše dobro da bi bile istinite, verovatno je lažna. Nemojte kupovati ništa od onog što prodaje.

Neke besplatne aplikacije nude dodatno plaćene premium funkcije i kupovine u aplikacijama. Nemojte to koristiti ili pristupiti sadržaju jer je sigurno dostupan besplatno na drugom mestu.

Ako vam aplikacija nešto neočekivnao naplati prijavite to kompaniji Apple i ostavite recenziju da biste upozorili druge da je aplikacija prevara.

Dakle, vodite računa šta preuzimate, proveravajte, savetujte sa onima koji više znaju od vas.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime