LCD monitor sa LED pozadinskim osvetljenjem, HD Ready rezolucijom i svim dažbinama, košta svega 100 evra. Ako sada nije vreme da se vlasnici starih monitora (CRT i prvih generacija LCD-a) ponove nečim novim, onda ne znamo kada će to vreme doći. Devetnaestoinčni monitor kompanije AOC, ima ekran širokog aspekta i vidljivu dijagonalu od 18.5 inča, uz odnos stranica od 16 : 9 i pored modernog W-LED pozadinskog osvetljenja, koje je već postalo standard i u najnižoj klasi, nudi vrlo ujednačene karakteristike i vrlo pristojan kvalitet prikaza. Tu pre svega mislimo na umerene i prijatne boje, prirodan kontrast, ravnomerno osvetljenje i dobre vidljive uglove. Ako matrica rezolucije 1366 x 768 i ima za nijansu manje piksela nego matrica rezolucije 1280 x 1024, to ne znači da će korisnicima manje odgovarati. Uostalom, odnos od 16 : 9 je već svuda postao standard. Na televiziji, kod računara, prenosnih i mobilnih, ali i kod pametnih telefona.

AOC E970SWN se po konstrukciji ne razlikuje od najvećeg broja monitora niže klase, ali je svakako uglađeniji i elegantniji od proseka ponude. Tilt postolje znači da nedostaje mehanizam za korekciju visine, a ergonomija je minimalna, jer nema ni opcije rotiranja oko vertikalne ose (svivel). Prednja maska je ovoga puta matirana, a monitor karakteriše standardno eleantni uzak okvir oko ekrana, crna mat maska sa zadnje strane i malo zaobljeno postolje. Osim standardne promene ugla, koja je minimalna, ispravljač napona je integrisan u kućište koje nije ni tanko, ni duboko, a od video priključaka zatičemo samo analogni. Ovoga puta ne možemo uputiti zamerku na završnu obradu, koja je bolja od one kod skupljih Samsung i LG modela, pa plastika pod prstima ne krcka ni malo, a spojevi su idealno uklopljeni.

Slika koju AOC E970SWN prikazuje je dovoljno prirodna, a boje ipak prilično jarke. U svakom slučaju, i ovaj LCD monitor je kontrastniji i svetliji od monitora na većini notebook računarima, na kojima je teško raditi ako se sunčevi zraci probiju do vašeg radnog okruženja. Dinamički kontrast od “dvadeset miliona” je marketinški trik, naravno i u bilo kojoj poslovnoj primeni mnogo više smeta nego što donosi koristi. Pozadinsko osvetljenje (od 200 kandela po kvadratnom metru) je izvedeno korektno, i na primerku sa testa zaista nije mnogo probijalo na ivicama, otprilike isto koliko je probijalo i na većini TN Film monitora ovog proizvođača i ove dijagonale. Test “crne” je prošao vrlo dobro, pa se slobodno može reći da je ovaj TFT sasvim dobar za gledanje filmova, ali i da se opet ne može lako uporediti sa xVA monitorima, pogotovo ako ga posmatrate u potpuno mračnoj prostoriji. Kašnjenja pri reprodukciji HD (mkv) i DVD / DivX sadržaja nema, čak i u tamnijim i kontrastnim scenama, a nismo ih primetili ni u igrama.

Svakako da nije na mestu očekivati vrhunski prikaz na monitoru koji je baziran na TN panelu iz ultra-masovne produkcije. Da, to znači da nivo detalja u tamnijim delovima sive koje monitor može da prikaže nije impresivan, ali i da se to očekuje od ove klase proizvoda. Agresivniji overdrive koji zahteva posebnu elektroniku, nije prisutan u ovom modelu, pa je vreme odziva pet milisekundi, a ne dve. Iako je vrednost odziva po specifikaciji lošija od one kod modela koji nominalno imaju “2 ms”, u praksi se teško golim okom može videti neka razlika. Uniformnost osnovnih boja je vrlo dobra, bar po onome što se vidi golim okom, dok je uniformnost najsvetlije nijanse daleko od idealne vrednosti.

Vidljivi uglovi su iznenađujuće dobri, mada je vertikalni nešto manji. Kada je reprodukcija boja u pitanju, možemo konstatovati da će AOC E970SWN i bez neke posebne kalibracije prikazati prirodne i živahne boje, bez većih odstupanja. Greške na testu gradijenata su u granicama prihvatljivog, jer izraženijeg banding-a nema, čak ni kada se kontrast poveća do granice prelivanja. Odziv je u rangu očekivanog za ovaj TN panel, vidljivih "duhova" ima ali tek pošto počnete da pažljivije zagledate, a pošto nema overdrive-a, nema ni sporednih efekata sa vidljivim uglovima i neprijatnim banding-om.

Najveća mana ovog monitora je nedostatak digitalne konekcije. Međutim, čak i kod modela koji ima i HDMI i D-Sub, razlika u kvalitetu slike nije vidljiva golim okom. Adapter na VGA konektor rešava sve probleme, a cena samog uređaja je niža zbog niže carine tokom uvoza. Zato ne bi trebalo da se plašite da uzmete analogni monitor, barem ako vam je tanak budžet – zaista ne gubite mnogo. AOC E970SWN je LED LCD monitor veoma dobrog kvaliteta koji će odogovarati kupcima na budžetu, ali koji će baš ovim modelom sasvim sigurno biti zadovoljni.

Cena (sa PDV-om): 10.679,00 dinara

Kontakt: EWE, www.ewe.rs

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime