White Walker, kako ga nazivaju, spakovan je u snežno-belo i izuzetno minimalistički dizajnirano NZXT H230 kućište, moderno i kada se posmatra spolja, ali i bogato modernim rešenjima poputmesta za instalaciju vodenih hlađenja, donje pozicije za napajanje, mogućnosti montaže bez šrafova i drugih pogodnosti. 5.25” “fioke” se veoma lako izmeštaju, a ono što je bitno za krajnjegkupca je i odlična zvučna izolacija. Iako se radi o vanserijski brzom računaru koji nije previše štedljiv po pitanju potrošnje, sve radi izuzetno tiho – gotovo potpuno bešumno. Konfiguracija je bazirana na najbržem AMD FX-9590 procesoru iz serije Black Edition, koji je u trenutku predstavljanja imao izuzetno visoku cenu: sasvim očekivana stvar za desktop procesor sa čak osam fizičkih jezgara! Osim toga, procesor radi na impresivnih 4.7 GHz, uz maksimalni “legalni overklok” odnosno Turbo režim koji učestanosti podiže na 5 GHz.

Procesor je baziran na proverenoj Piledriver arhitekturi, a kako ima ogromnu površinu i osam jezgara, kao i visoke radne frekvencije, jasno je da ima i veliku potrošnju (TDP je čak 220W). Potrošnja koja je nekoliko puta veća od potrošnje čitavog laptopa, ukazuje na to da je ovom procesoru neophodno obezbediti adekvatno hlađenje. Pošto je AMD imao nameru da White Walker ipak bude tiha mašina, odlučeno je da se u sistem ubaci vodeno hlađenje za sistemski procesor. Izbor je pao na popularno rešenje zatvorenog tipa, koje ne mora da se održava niti pazi, a koje je veoma pouzdano. CoolerMaster Seidon 120XL je vodeni kuler koji radi tiho i efikasno hladi sistemski procesor bolje nego što bi to mogao vazdušni kuler, bez da se probiju određene “akustičke barijere”. AMD FX-9590 octa-core procesor ne može da se ugradi u bilo koju ploču, jer je potrebno da ona ima snažnu i pouzdanu naponsku jedinicu. Zato je za ovu priliku izabran model super-popularne kompanije ASUS, odnosno njihov udarni model sa AMD 990FX čipsetom (ASUS 990FX SaberTooth R2.0). U kompaniji navode da su za ovu ploču korištene komponente kakve se koriste u vojnoj industriji, pa su tu posebne pogodnosti kao što su keramički kuleri, oklopljeni MOSFETi, posebne komponente za povećanu stabilnost prilikom opterećenja iznad fabričkih specifikacija i “igrarije” kakve su dual-BIOS, rad bez OS-a i specijalna dijagnostika. Zapravo, ASUS 990FX SaberTooth R2.0 zaslužuje poseban tekst i sasvim sigurno se radi o jednom od najboljih rešenja koje možete pazariti za najjači AMD-ov procesor. AMD White Walker je na test stigao sa ukupno 16GB trenutno najbrže DDR3 memorije koju AMD nudi svojim kupcima i to u vidu dva modula od 8GB. Kao što znamo, AMD je i memoriju posebno brendirao i dodelio mu Radeon “etiketu”. Izbor je pao na super-brzu 16GB AMD Radeon R9 DDR3-2400 RAM (CL11) memoriju, a u ponudi je i verzija sa nešto nižom latencijom, ali koja radi na nižoj, DDR3-2133 frekvenciji. I to nije sve, jer je AMD otišao još jedan korak dalje kako bi povećao performanse storage sistema, pa su ponuđene i AMD Radeon R7 serije SSD drajvova.

Kao i kad govorimo o RAM memoriji, radi se o partnerstvu sa najboljim imenima u određenom polju, a kada su SSD-ovi u pitanju, izbor je pao na cenjenu kompaniju OCZ. Radeon R7 SSD koristi Toshiba NAND MLC čipovime i postiže sjajnih 550 MB/s prilikom čitanja i još bitnije, čak 530 MB/s prilikom upisa podataka. Primerak koji je AMD ugradio u test mašinu imao je kapacitetod 240GB, što je dovoljno za instalaciju svog bitnog softvera u sistem. Sistemu energiju daje odlično i pouzdano BeQuiet PowerZone napajanje od čak 1000W, koje takođe krasi bešuman rad. Najatraktivniji deo White Walker sistema čini najbrža grafička kartica današnjice. AMD Radeon R9 290X koji pokreće impresivni Hawaii GPU, izrađen u 28 nanometarskom procesu. Ovaj gigant ima čak 2816 SP (shader) jedinica, a umesto 128, ima čak 176 teksturnih (TMU) jedinica i još impresivnija 64 ROP-a. Ovako širok render back-end, kao i 512-bitna memorijska magistrala, obezbeđuju brutalne performanse u visokim rezolucijama uz visok nivo umekšavanja ivica i filtriranja tekstura. Radne učestanosti grafičkog čipa se kreću od 1 do 1.12 GHz, dok čak 4GB GDDR5 memorije radi na efektivnih 5 GHz. Hawaii je namenjen najzagriženijim igračima ili ljudima koji se bave grafičkim dizajnom (AutoCAD, 3DS, catia, solidworks) ili nekim drugim specifičnim poslom koji zahteva visoku paralelizaciju. Grafička kartica popunjava čitavo kućište i već je i na prvi pogled jasno o kakvoj se zveri radi. Na svu sreću, retko kad je bučnija od ostatka sistema.

U praksi, mašina je ostavila izuzetne utiske! Nije iznenađujuće to što je najbrži AMD FX procesor neverovatno brz prilikom rada u standardnom Windows okruženju. Sintetički testovi pokazuju da je u rangu ili nešto sporiji od quad-core Intel Core i7 4770K procesora, ali je od njega brži u aplikacijama koje znaju da iskoriste dodatna jezgra, ali i u scenarijima kada se koristi dosta paralelnih operacija, odnosno kada imate mnogo otvorenih i aktivnih programa između kojih konstatno radite. Vredi napomenuti još jednu bitnu činjenicu koja kaže da je AMD FX-9590 i solidno jeftiniji od konkurenta iz Intel-a. Kao igračka mašina, ili kada aplikacija ume dakoristi grafičko jezgro, ne postoji softver koji će vidno usporiti White Walker sistem. Sistem radi izuzetno brzo i trenutno reaguje na komande, brzo baratajući čak i sa velikim i složenim aplikacijama koje u sebi drže velike projekte. Zaista nema bojazni da bi išta moglo da uspori Belog Šetača. Čak i kada govorimo o najzahtevnijim igrama kao što su Battlefield 4, Crysis 3, Far Cry 4 ili Call of Duty Advanced Warfare i ako se igrate na tri standardna Full HD monitora (Surround Gaming) ili na jednom od novih ekrana sa 4K rezolucijom. White Walker sa impresivnim osmojezgarnim procesorom i zaista neprikosnovenim AMD Radeon R9 290X akceleratorom može da izađe na kraj sa svime što pred njega bacite. Nema sumnje da je AMD uz White Walker mašinu na perfektan način demonstirao kako treba da izgleda izuzetno brz i moderan PC računar. Iako pripada najvišoj klasi, AMD je opet obratio pažnju na kategoriju isplativosti, pa se testiran računar i pored odličnih performansi, i u ovoj kategoriji dosta dobro pokazao.

Cena (sa PDV-om): 165.000,00 dinara
Kontakt: AMD

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime