Koncept malih i tihih desktop računara oduvek je bio zanimljiv velikom broju kupaca, a poslednjih nekoliko godina sa razvojem novih tehnologija dobio je pun vetar u leđa. Tome je ponajviše zaslužna kompanija AMD čiji APU procesori troše malo i nude mnogo, što je u biti i preduslov za kreiranje snažne, tihe i izdržljive desktop mašine. Jedna takva ovih dana je upravo došla iz kompanije AMD, a reč je o Kaveri 2 PC-ju baziranom na novom A10-7800 procesoru koji pored toga što donosi moćne radne i grafičke performanse spada i među energetski najefikasnije APU jedinice na tržištu. Pogledajmo zajedno o kakvom PC-ju je reč.

Kao što smo napomenuli Kaveri 2 PC je kompaktni računar čiji je glavni zadatak da kućnim korisnicima ponudi odlične performanse u malom pakovanju. Njegovu osnovu čini AMD-ov A10-7800 procesor koji radi na taktu od 3.5GHz (Turbo mod – 3.9GHz) i spada u jedne od energetski najefikasnijih u svojoj klasi jer troši svega 65W, što je za 30W manje u odnosu na ostala APU rešenju. Pored njaga računar poseduje i 8GB radne memorje (AMD Radeon R9 Gamer), kao i AMD-ov Radeon R7 SSD drajv kapaciteta 240GB, dok je kompletna mašaina zapakovana u LCPower LC-1500Bmi kućište koje je obskrbljeno sa napajanjem od 400W (BeQuiet STRAIGHT Power E9). Za matičnu ploču zadužena je kompanija Gigabyte koja je ujedno i jedna od prvih kompanija na svetu koja je lansirala svoju viziju malog Windows baziranog desktop računara (pre nekih 5-6 godina).

Grafički akcelerator je integrisan u samu APU jedinicu, a radi se o GCN Radeon R7 akceleratoru sa 512 jezgara i maksimalnim taktom od 720MHz. Isti je sasvim dovoljan za komforan rad i obradu grafičkog i video materijala, kao i za gledanje najrazličitijih HD sadržaja. Ipak za igranje nekih zahtevnih igrica nije dovoljno, čak ni približno dovoljno, pa za one koji preferiraju gejming neophodno je iniciranje diskretnog grafičkog akceleratora – neki povoljniji Radeon R7 260X završava posao.

Od ostalih bitnih karakteristika Kaveri 2 PC-ja izdvajamo sasvim solidnu konektivnost, kao i izuzetno mali stepen zagrevanja što nas je lično veoma prijatno iznenadilo obzirom da PC mašine sličnog koncepta imaju velikih problema sa disipacijom toplote. Takođe, ono što Kaveri 2 PC čini dodatno posebnim je i lako održavanja kao i najviši (trenutno) mogući nivo energetske efikasnosti. A sada da vidimo i kome je namenjen ovaj mali stoni računar.

Kaveri 2 je AMD prvenstveno namenio umereno zahtevnim kućnim korisnicima, ali i svima koji žele malu, a snažnu desktop mašinu sposobnu da odgovori na većinu multimedijalnih zadataka. Ujedno Kaveri 2 može biti i sasvim solidan izbor za obradu manje zahtevnih grafičkih i video materijala različitog tipa, kao i mašina za svakodnevni rad. U poređenju sa sličnim rešenjima na tržištu i cena joj je sasvim prihvatljiva, pogotovo kada se uzme u obzir da je Kaveri 2 i do 50% brži od najnovijih konkurentskih računara ovog tipa.

Cena (sa PDV-om): oko 65.000,00 dinara
Kontakt: Alti

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime