Naočare, koje u sebi imaju ugrađenu kameru, displej i procesor, mogu da prepoznaju čak i ljudska lica. „Pametne naočare” delo su profesora Kunijošija sa univerziteta u Tokiju.

„Ovaj izum bi mogao da napravi pravu revoluciju u životima ljudi koji imaju problema sa pamćenjem, a u prodaji će se naći za par godina. Komponente koje ih čine i dalje prekrivaju veliki deo vidnog polja na prototipu”, rekao je Kunijoši.

Naočare budućnosti rade „veoma jednostavno”. Snimci iz kompaktne kamere ispred desnog oka, čuvaju se se u malom ali veoma moćnom procesoru, koji se nalazi na potiljku korisnika. Pri prvom korišćenju potrebno je provesti nekoliko sati šetajući po stanu, posmatrajući i izgovarajući imena predmeta koje najčešće gubimo.

Naočare na ovaj način, poput deteta, uče imena pojedinih stvari. Kada nauče kako izgledaju važni predmeti, naočare ih automatski prepoznaju svaki put kada se nađu u vidnom polju korisnika i pamte njihovu lokaciju.

Posle toga, dovoljno je izgovoriti naglas ime predmeta koji tražimo i naočare će na malom displeju pokazati tačnu lokaciju.

Od korisnika ovih naočara se traži samo da ne zaborave gde su ostavili naočare!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime