Acer Iconia W4-820 je osmoinčni Windows 8.1 tablet uređaj, čije su najveće prednosti upravo skromne dimenzije i velika autonomija, ali i pristup ogromnoj paleti aplikacija koje se prave za najrasprostranjeniji operativni sistem u upotrebi – Windows x86, odnosno svi Windows operativni sistemi od XP-a na dalje. Za razliku od većine tableta koji su bazirani na iOS ili Android OS-u, Acer Iconia W4-820 radi sa Win32 aplikacijama, što je prednost za sve one koji su navikli na ovakvo radno okruženje. Acer Iconia W4-820 predstavlja unapređenu verziju Iconia W3 tableta. Pripada nižoj klasi, te je logičan izbor materijala za izradu kućišta pao na polikarbonat, ali bez obzira na to, W4-820 deluje robusno i kvalitetno. On je ipak manji i lakši od prethodnika, ali i u odnosu na konkurenciju iz kompanija Dell i Toshiba. Deblji tek nešto više od 10 mm, Acer Iconia W4-820 je prilično elegantan i minimalistički dizajniran tablet čijom prednjom stranom dominira, logično je, ekran, a najuočljiviji detalj je svakako Windows taster kojim se poziva Modern UI ili vraća u aplikaciju u kojoj ste prethodno bili.

Sa strane uočavamo dirku-klackalicu za kontrolu jačine zvuka, micro HDMI konektor, MicroSD slot za memorijske kartice, dok su sa gornje strane smešteni “power” taster, odnosno konektor za micro USB sa donje. Iznad ekrana je smeštena i 2-megapikselna kamera za video konferencije (Skype i slične aplikacije), dok je na poleđini daleko bolja i veća foto i video kamera sa BSI-CMOS senzorom rezolucije od 5 megapiksela. Od konektivnosti bi još trebalo pomenuti standardni WiFi n-draft radio sa integrisanom antenom, koja se takođe koristi i prilikom komunikacije sa Bluetooth uređajima. Čip koji je Acer ugradio u Iconia W4 tablete podržava i poslednju BT4.0 verziju ovog standarda.

Acer tablet sa testa ima 8.1-inčni ekran koji je proizvela kompanija LG, a koji je S-IPS tipa i ima izuzetne vidljive uglove i dobru dinamiku boja, ali ga karakteriše nešto sporiji odziv, što je vidljivo prilikom brzog skrolovanja “pločastog” Windows interfejsa. Ipak, ova mana je jedva primetna i nikako ne smeta u normalnom, manje kontrastnom okruženju ili tokom igranja igara ili gledanja HD video klipova. Radna rezolucija je 1280 x 800 piksela (16 : 10 odnos stranica), baš kao i kod Iconia W3, koji je ipak imao inferiorniji TN-Film displej. Gustina piksela od 189ppi (piksela po inču) nije u samom vrhu ponude, ali ovaj tablet je svakako daleko pristupačniji od Nexus 7, Kindle Fire HDX i drugih poznatih uređaja. Osim toga, Windows 8, za razliku od Unix baziranih operativnih sistema, ne podržava baš najbolje rad sa ultra visokim rezolucijama. Ekran pruža sasvim solidan prikaz boja i dobru dinamiku, a touch senzor u svakom trenutku vidi do 10 tačaka, pa su igre poput Fruit Ninja radile veoma dobro. Kada je audio reprodukcija u pitanju, maleni zvučnici nikako ne mogu ostaviti poseban utisak i od tableta se to i ne očekuje, pa bi korisnici trebalo da se naviknu na to da će sa ovim uređajem često koristiti slušalice.

Srce tableta čini novi i za pojam tablet računara supe-brzi četvorojezgarni Intel Atom iz Bay Trail generacije koji radi n 1.8 GHz, a potpomognut je sa 2GB radne memorije DDR3 tipa. Ipak, Windows kao OS za tablete nije toliko dobro optimizovan, pa Android i iOS tableti rade nešto brže, čak i na slabijem hardveru. To ipak ne znači da rad na Acer Iconia W4-820 tabletu nije pravo zadovoljstvo, bar ako niste jedan od nestrpljivih i nervoznih korisnika. Osim toga, na ovakvom tabletu ćete moći da pokrenete neke od čuvenih Windows igara iz starijih vremena (čuvene point-and-click avanture, recimo), što ovakvom uređaju daje dodatnu notu upotrebljivosti.

Acer Iconia W4-820 nije najtanji tablet koji postoji, ali zato u sebi krije fantastičnu bateriju od čak 4960 mAh, što pruža više od 10 časova autonomije. U prevodu, šta god mu radite, izdržaće čitavu sesiju, a tokom normalne upotrebe, bateriju ćete puniti svaka dva do tri dana.
Kvalitet kamera je na veoma dobrom nivou, čak i bolji nego što smo očekivali od tablet uređaja, koji uvek imaju nešto lošije kamere od najboljih smartphone uređaja. U praksi to znači da, dok ćete neke fotografije tokom dana napraviti sa zadovoljstvom, u mraku ćete gubiti efektivnu rezoluciju. Video snimci su solidnog kvaliteta, a posebno nam se dopao režim snimanja u 720p rezoluciji uz 60 frejmova po sekundi. Uređaj podržava i snimanje video klipova u 1080p uz 30 frejmova po sekundi.

U rezimeu dolazimo do zaključka da je Acer sa Iconia W4-820 modelom izvukao ono najbolje iz Windows 8.1 okruženja, oslonivši se na hardver koji uređaj neće učiniti neprijatno skupim. Ovo je mali, pametan tablet sa poznatim operativnim sistemom, koji ima sve dodatke i mogućnosti koje bi vam mogli zatrebati.

Cena (sa PDV-om): 42.976,00 dinara

Kontakt: EWE

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime