Kada birate destinaciju za odmor trebalo bi da vodite računa i o drugim stvarima koje su bitnije od smeštaja i pogleda na more. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na pet bolesti koje su aktuelne u zemljama sveta i od kojih se morate zaštititi.

Kolorado – Hepatitis A
Od januara ove godine zabeleženo je 26 slučaja hepatitisa A, što je više nego obično. Hepatitis A se prenosi kada hrana ili piće dođu u kontakt sa zaraženim osobama, kao i seksualnim putem. Prevencija je primanje vakcine Twinrex koja štiti od hepatitisa A i B.

Kenija – Denga groznica
Ministarstvo zdravlja u Keniji izdalo je upozorenje na izbijanje potencijalno smrtonosne bolesti koju prenose komarci. Do sada je prijavljeno 100 slučajeva u morskim predelima. Simptomi su slični gripu na početku, ali vremenom dođe do komplikacija.

Brazil – Žuta groznica
U 2017. godini potvrđeno je više slučajeva širom Brazila, a ugroženi su Rio de Janeiro, Sao Paulo, Espirito Santo i Minas Gerais. Prenose je komarci, a simptomi se razvijaju tri do šest dana nakon uboda. Simptomi su temperatura, glavobolje, bolovi u leđima i mišićima. Kod zaraženih se pojavljuju ozbiljni problemi kao što su šok, otkazivanje organa, krvarenje i u retkim slučajevima smrt.

Centralna i Južna Amerika – Chikungunya virus
I on se prenosi ubodom komaraca, a simptomi su višestruki bolovi i groznica. Prošle godine je zabeleženo 147.000 zaraženih, a 350.000 sumnjivih slučajeva. Najveći broj slučajeva imaju Brazil, Bolivija, Kolumbija i Argentina.

Indija – H1N1
Svinjski grip oduzela je 23 života u Kerali na jugu Indije. Pojavljuje se sezonski. Prenosi se kao i običan grip. Rizične grupe su dijabetičari, srčani bolesnici i osobe koje imaju problem sa bubrezima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime