Naučnici su ostali skroz zbunjen kada su pogledali video snimak iz Zapadne Afrike. Na njemu se vidi kako majmni sakupljaju kamenje, bacaju ga na drveće i ubacuju u pukotine pri podnožju stabla.

Kako ovakva vrsta ponašanja nema nikakvu evolucijsku niti funkcionalnu svrhu, stručnjaci pretpostavljaju da je reč o primeru rane verzije ritualnog ponašanja. Ovi postupci mogli bi da pruže bolju sliku o počecima formiranja religijskih uverenja kod ljudi.

Šimpanze su do sada koristile kamenje samo u vidu alatki pomoću kojih su dolazile do hrane, piše “Independent”.

“Prvi put u istoriji zabeležena je upotreba kamenja koja ne služi traganju za hranom, niti parenju. Ovo ritualno ponašanje i zbirke artefakata na pojedinim lokacijama koje su dobijene grupisanjem kamenja u gomilice mogu se dovesti u vezu sa skupinama kamenja pronašenim na arheološkim lokacijama i brojnim obrednim lokacijama starih civilizacija”, navodi istraživač Laura Kihoi.

“Slaganje kamenja na pogrebnim mestima i u hramovima kod pripadnika antičkih civilizacija označavalo je širok spektar stvari. Ti primeri se najčešće nalaze među najranijim primerima religioznog ponašanja u ljudskoj istoriji, a obrazac ponašanja koji smo nedavno uočili kod šimpanzi mogao bi da predstavlja sličnu instinktivnu radnju. Obeležavanje puteva i lokacija pomoću gomilica kamenja predstavlja važan korak u ljudskoj istoriji. Dalja istraživanja pružiće nam uvid u to da li je to i ovde slučaj”, zaključila je Kihoi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime