Obilni obroci i mnogo slatkiša – nakon praznika je želucu potrebna podrška da bi se oporavio. Bečki profesor Hademar Bankhofer savetuje da je posle praznika najbolje jesti kiseli kupus. Bankhofer daje primer kako se kiseli kupus konzumira u Koreji: kod njih u kuhinji stalno stoji činija sa kupusom iz koje svako od ukućana u svako vreme može u prolazu da se posluži.

Zbog prekomernog unošenja hrane ili previše konzumiranja masne hrane mnogi posle praznika imaju probleme sa želucem i crevima. Kiseli kupus ima dosta vitamina C i želudac snabdeva bakterijama mlečne kiseline. One su slične pozitivnim zaštitnim bakterijama u želucu. Naše želudačne bakterije koje su iritirane u dane praznika konzumirajući kupus dobijaju podršku u izgradnji crevne flore a otrovi iz organizma lakše se izbacuju.

U kiselom kupusu sadržani su vitamin C, bakterije mlečne kiseline kao i vitamin B12 koga ima u malo namirnica. Oni su neophodni za mentalnu svežinu, kosti, dobro raspoloženje, izgradnju crvenih krvnih zrnca i za srčani mišić.

Kiseli kupus takođe je bogat vitaminom B6 za preradu belančevina i B3, koji je dobar za metabolizam mozga. A pošto se u vreme praznika ljudi obično okupljaju da proslave zajedno, neki i bolesni dođu na proslavu. Kiseli kupus je bogat cinkom koji štiti naš imunitet

Izvor: B92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime