Ono što se većini ljudi čini kao nedostižan san, za 42-godišnju Jill Price je svakodnevna muka. Ona pati od preterane sposobnosti pamćenja. Njen mozak neprestano radi punim kapacitetom i pamti svaki detalj koji opazi. Jill bez naprezanja može da se seti neverojatnih sitnica koje su se dogodile odavno, a zapamtila je i svaki trenutak svog života od 1980. godine.

Jedan deo njene svesti fokusiran je na sadašnjost, ali drugi je stalno zasipa raznim informacijama i uspomenama. Nije mirna čak niti kad spava jer joj mozak neprestano radi.

i
Ova neobična hiperaktivnost mozga započela je kad je Price imala samo osam godina, nakon što se njena porodica preselila u Los Anđeles. Ipak, apsolutno pamćenje započelo je kad je imala 14 godina.

Naučnici s Kalifornijskog univerziteta koji su proučavali njen slučaj pretpostavljaju da je uzrok ovog poremećaja trauma izazvana preseljenjem.

Neke uspomene su prijatne i daju mi osećaj sigurnosti i sreće, ali sećam se i vrlo ružnih stvari, odluka, uvreda i sramote. Tokom godina to me je izjedalo i na neki način paralizovalo, rekla je Price, koja je danas udovica i pati od depresije.

Od svoje desete pa sve do 34. godine Price je vodila dnevnik koji je naučnicima pomogao da provere događaje o kojima priča. O svom iskustvu napisala je knjigu ‘The Woman Who Can’t Forget’ (Žena koja ne može da zaboravi).

Neurolog, profesor James McGaugh s Kalifornijskog univerziteta, otkrio je još pet sličnih slučajeva. Snimci njihovih mozgova pokazali su da su njihovi mozgovi pomalo drugačijeg oblika od mozga prosečne osobe.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime