Počela je sezona slava i praznika, i to je naravno godišnji period kada vaši pravoslavni stomaci trpe ogromne količine holesterola, masnoće, šećera, a smanjenje potrošnje istih je u skladu sa zimskim trendom koji podrazumeva minimalno kretanje.

Kako da objasnim ovom balkanskom narodu, da će prevelika praznička nemarnost za posledicu imati mekani, mlohavi omotač zbog kojeg će njihovi letnji autfit zapeti na pola puta?

Pošto ja ne spadam u onu grupu žena koje svoje mišiće oterećuju kontakcijama samo trideset dana pred letovanje i par nedelja pred Novu godinu, već spadam u grupu konstantnih spartanskih ratnika bezdušne discipline da se preskakanjem treninga sledeći duplira, samim tim ne posedujem dovoljno logičkog poimanja ljudskih lenjivca. 

Probleme sa praznicima nemam, jedina tajna je: disciplina.

Da li baš morate da odete na slavu kod komšinicine kume, tetkine prije, strinine zaove, itd..?

Dobro, ako već morate, da li je obavezno pojesti predjelo, čorbu, glavno jelo i dupli dezert ?

Odgovore znamo, ali znamo i da se četvrtom smrtnom grehu „Proždrljivosti“ teško odoleva.

Potiskivanje svesti da će se nekontrolisani hedonizam pretvoriti u histeriju, jer prošlogodišnje letnje pantalone ne možete da zakopčate je samo jedan u nizu problema na koji nailazite. A šta je sa onim što ćete pokazati na plaži? Za neke žene ova dvonedeljna revija na pesku pored mora je glavni motiv za uzdržavanje od sitnih kolača i Doboš torte.

Ako je već sve što se nađe na trpezi suviše primamljivo, i nemate dovoljno karaktera da izbegnete prezasićenost, koji vam je plan za potrošnju 3,4 hiljade kalorija?

Često slušam o nekakvim dijetama, testiranju iskušenja pred velikom, u mnogo slojeva nafilovanom sočnom tortom, odricanju  ukusnih poslastica zarad što bolje linije. Sve je to u redu, ali ljudi nikako da shvate da dijeta nije sankcija. Rigorozne dijete su nastale da bi brže došli do željanih rezultata, ali reč dijeta u pravom smislu znači pravilna ishrana. Ako se „bacate“ na dijetu to znači da menjate svoje loše navike. Ukoliko nakon dijete nastavite po starom postoji mogućnost da duplirate višak.

Pod loše navike podrazumevam: ždranje pice u ponoć, grickanje čipsa za užinu, sve vrste ugljenjih hidrata posle 18h, gazirani sokovi, previše slatkiša, mnogo masne i začinjene hrane… i svi znamo za njihovu štetnost. Naravno, ta štetnost nije ni malo velika ukoliko se konzumiraju neke od gore navedenih ponekad, ali ne svakodnevno kao glavni energetski izvor.

Volim i uživam u hrani, i trudim se da sebi ništa ne uskraćujem. Umerenost je ključ za mnoge stvari u životu. Često volim da citiram moju mamu kada kaže „I slon jede lišće, pa dostigne deset tona“.

A osim toga što dobre navike pomažu održavanju idealne težine, štite zdravlje.

Pokušajte ovog trenutka da zaboravite na spoljašnje salo, i koncentrišite se na unutrašnje. Koliko je vaše zdravlje ugroženo, kada na vašem telu to postane vidljivo.

Ako stvorite naviku da jedete što kvalitetiju hranu, i naviknete svoje telo na redovnu rekreaciju; ma kakva ona bila, nećete biti u problemu kada naleti jak talas sjajne, gurmanske hrane.

Ne uskraćujte sebi zadovoljstva, ali ne preterujte. Svaki zanos je lep dok traje, međutim uvek dođe trenutak suočavanja sa posledicama… Katarina Vesin