Arheolozi su pronasli u Peruu okrugli trg star 5.500 godina i danas su saopstili da su uradjene analize potvrdile da se radi o jednoj od najstarijih struktura ikada pronadjenih u Severnoj i Juznoj Americi.

Ekipa peruanskih i nemackih arheologa otkrila je taj trg ispod jednog drugog arheoloskog objekta na antickom lokalitetu Secin Baho u Kasmi, 370 kilometara severno od Lime, javio je Rojters. "Ovo je impresivan pronalazak tako da su i naucni i arheoloski krugovi veoma srecni", izjavio je Sesar Peres, naucnik u peruanskom Nacionalnom institutu za kulturu, koji je nadgledao iskopine i zakljucio da "ovo otkrice moze preokrenuti istoriju zemlje". Pre ovog otkrica, smatralo se da je anticko peruansko utvrdjenje u Karalu, staro oko 5.000 godina, jedno od najstarijih otkrica na zapadnoj hemisferi. Naucnici tvrde da je Karal, koji se nalazi na nekoliko sati voznje od Secin Bahe, jedno od sest mesta na svetu, uz Mesopotamiju, Egipat, Kinu, Indiju i Mesoameriku, gde su ljudi poceli da zive u gradovima pre pet hiljada godina.

Peres je naznacio da "prema analizama nemackih naucnika novo otkrice datira od pre 5.500 godina ali da drugi delovi mogu biti i stariji u zavisnosti od toga sta arheoloski tim bude jos pronasao".
Nemacki arheolog Peter Fuks rekao je peruanskom listu "El Komersio" da su stanovnici Secin Bahe "imali visoko razvijen smisao za arhitekturu i gradnju", a agencija Rojters podseca da se u Peruu nalazi vise stotina arheoloskih lokacija sa brojnim antickim rusevinama koje su izgradile civilizacije starije od Inka.
 
 

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime