Mnogi od vas sigurno nikada nisu ni čuli za državu Turkmenistan. Ipak, ova mala muslimanska zemlja je poznata po svom (sada preminulom) predsedniku Saparmurat Nijazovu koji je bio 21 godinu na čelu ove državice u Aziji. Ono po čemu je postala poznata su brojni potpuno besmisleni zakoni za koje je bio kriv uglavnom sam predsednik.

Evo našeg izbora najboljih izuma Turkmenistana:

– Mesec januar se zove po predsedniku Nijazovu, a april po njegovoj majci.

– Zabranjene su baletske predstave, cirkus, nošenje zlatnih zuba i slušanje muzike u automobilu.

– Slike predsednika se nalaze na ambalažama raznih vrsta pića i hrane.

– Glavni grad Ašgabat ukrašava zlatna statua Nijazova, koja se rotira kako bi lice predsednika uvek obasjavalo sunce. On sam je protiv postavljanja njegovih statua širom zemlje, al ne može ništa protiv narodne volje.

– Kada je Nijazov na insistiranje doktora prestao da puši zabranio je pušenje na javnim mestima i svim ministrima zabranio da puše.

–  Njegova Knjiga duše je obavezna literatura u školama.

– Prema zakonu Turkmenistana predsednika u slučaju smrti menja šef parlamenta, ali je Nijazov je istovremeno obavljao i ovu funkciju.

– 2005. godine su zatvorene sve biblioteke van prestonice, jer „seljaci ionako ne čitaju".


– 2006 je zabranjena isplata penzija trećini penzionera. Istovremeno je naređeno da penzioneri vrate državi novac koji su primili poslednje dve godine. Rezultat toga je smrt velikog broja starih.

– Profesori su 2006. godine dobili zadatak da napišu minimum jedan pohvalan tekst u novinama o predsedniku, a u suprotnom će biti otpušteni.

2 KOMENTARA

  1. deja vu (deža vi)… već viđeno, zar ne? I danas je tako. I kod nas je tako. Doduše bez zlatnih zuba i statua, ipak je sve jako slično. Jebem ih/vas u usta političarska. Gospodo političari šta napraviste od nake države, pa i kad je nešto ostalo od nje, samo svoje dupe gledate,(to dobro znate). Al neka, samo vi pičite… Valjda je to univerzalno, te revolucije, događanja Naroda, a? Jebemli ga?

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime