Kanadska kompanija UrtheCast u saradnji s ruskom svemirskom agencijom na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) instalira dve kamere visoke rezolucije koje će snimati Zemlju i sve snimljene fotografije i videa ubacivati u javno dostupnu bazu podataka, piše popsci.com
 
Šta će se sve videti na snimljenim materijalima, ma sigurno ne prijateljice kako ćaskaju na terasi. Pojedinačne osobe na videima neće biti vidljive, jer kamera ima rezoluciju od jednog metra pa će prepoznavati samo grupe ljudi na zemlji. Ali pojedinačni automobili ili kuće će biti vidljivi, kao i putevi, reke. Kamera će snimati oko 150 videa dnevno, a materijal će moći da se gleda s kašnjenjem od 20 minuta do par sati. 
 
Zanimljivo je da će moći da se predloži gde da se kamere na ISS-u usmere, a neprofitne organizacije moći će da ih koriste kako bi pratile važne događaje, recimo humanitarne krize, nelegalne seče šuma, poplava. 
 
UrtheCast će zarađivati naplaćivanjem usluga poslovnim subjektima, na primer, proizvođačima pšenice koji će možda hteti da nadgledaju svoja polja kako bi predvideli najbolje vrijeme za berbu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime