Replika seta od pre pola veka sadrži 1.000 komada lego koci i košta 237 dolara, a zajedno sa još stotinu drugih paketa, može se naručiti preko Interneta. Kompanija "Lego", čijim se kockicama, kako se procenjuje, deca celog sveta godišnje igraju oko pet milijardi sati, osnovana je 1932. godine i u početku je proizvodila drvene igračke.

Plastične kockice fabrika je počela da izrađuje 1958. godine, kada ih je patentirao otac sadašnjeg vlasnika firme Kjelda Kirka Kristiansena, i do sada ih je napravljeno više od 400 milijardi.

Ime "Lego" potiče od prvih slova dve danske reči "leg godt", što u prevodu znači "lepo se igraj", prenela je agencija Blumberg.

Na originalnom prvom setu bila je slika sadašnjeg vlasnika "Lega", koji je tada bio dete, što je zadržano i u rimejku.

"Town plan" sadrži delove od kojih je moguće napraviti kuće, benzinsku pumpu, automobile i fontanu, a pravljen je u "retro stilu" pedesetih godina XX veka. Najveći svetski Internet pretraživac "Google” uključio se u proslavu danske kompanije tako što je svoj logo "ispisao" čuvenim "lego" kockicama.

"Lego" za to nije platio kompaniji "Google", rekla je portparol kompanije Šarlot Simonsen.

Prema njenim rečima, kompanija je samo izvestila vlasnike pretraživača Larija Pejdža i Sergeja Brina o godišnjici i proslavi, a oni su, kao veliki fanovi "lego" kockica na svoj način dali doprinos jubileju.

Izvor: B92

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime